Gradsko veće odbacilo amandman

imageGradsko veće odbacilo je amandman na predlog odluke o većem obimu prava porodici sa decom i o finansijskoj podršci za podsticanje radjanja dece koji je predvidjao novčanu pomoć u iznosu od 20 000 dinara za svaku porodilju do Nove godine. U obrazloženju ovakve odluke Veće navodi da u budžetu nisu predvidjena sredstva za ovu namenu, ali i da grad već dugo izdvaja sredstva za različite oblike pomoći, a posebno za VTO kao podsticaj nataliteta.

Gradsko veće nije prihvatilo špredloženi amandman kojim se svakom novorodjenčetu do Nove godine može isplatiti naknada od 20 000 dinara u vidu pomoći porodici , a u cilju osnaživanja i podsticanja radjanja. “ Grad podstiče natalitet sa 5 miliona godišnje za odsek VTO .Taj isti odsek ovim rebalansom budžeta je ponovo obuhvaćen odlukom da finansiramo rad jednog embriologa koji vrši embrio transfer i za šta je dr Budimirović iskazao potrebu. Grad već duže vreme finansira i ima itekako sluha za probleme na koje nailazi ovaj elitni odsek , odsek koji je pandan odsecima u Beogradu na nivou Republike . Dakle , mi izudvajamo sredstva , ali u ovom slučaju kao što je i odeljenje za finansije i nagovestilo nemamo ni mogućnost da usvojimo predloženi amandman“, rekao je u obrazloženju gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović.
Grad Valjevo po osnovu naknade iz budžeta za decu i porodicu izdvaja sredstva u iznosu od 37,8 miliona dinara od čega za finansiranje prava na novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama i prava na novčanu isplatu porodiljama koje su rodile dete 1. i 14. januara u iznosu od 30 000 dinara , a za finansiranje prava na naknadu troškova boravka dece u PU „Milica Nožica“ u iznosu od 7,8 miliona dinara.
“ Grad zaista vidi Centar VTO kao najozbiljniji oblik pomoći i podsticaja radjanju. U tom pravcu spremni smo da pomognemo VTO i ljude koji daju sve od sebe uprkos problemima koje imaju. Ako kao grad možemo da pomognemo u rešavanju tih problema ili da finansiramo još stručnjaka i lekara koji će tom Centru dati svoj doprinos onda ne treba imati dilemu oko toga . To ne znači da će postojećči vidovi pomoći biti ukinuti , naprotiv mi ćemo većim izdvajanjem za VTO dati samo veći doprinos podsticaju radjanja i uopšte natalitetu u gradu“, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

Po osnovu pomenute usluge po ugovoru za finansijsku podršku za podsticanje radjanja dece do kraja 2016. godine u budžetu je obezbedjeno 320 000 dinara.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.