Udruženja potrošača u Sloveniji

imageSektor za zaštitu potrošača koji postoji pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, proučava iskustva drugih država u toj oblasti i na svom sajtu objavljuje izveštaje, s ciljem da se našim građanima kao potrošačima iskustva drugih učine dostupnim. 

U Izveštaju o organizaciji zaštite potrošača u Sloveniji stoji da tamo od 1990. godine postoji jedna jedinstvena nacionalna organizacija potrošača koja trenutno ima oko 7000 članova i da je učlanjena u Evropsko udruženje organizacija potrošača (BEUC). Njene osnovne aktivnosti su:

  • informisanje i savetovanje potrošača;
  • obuka (edukacija) građana u cilju osposobljavanja za samostalnu zaštitu potrošačkih prava;
  • lobiranje i zastupanje potrošača;
  • laboratorijske kontrole kvaliteta proizvoda na tržištu (naročito hrane) i druga istraživanja.

            „Zveza potrošnikov Slovenije“ nastala je radi rešavanja velikih potrošačkih problema i godišnje ima oko 9000 potrošačkih prijava. To je nezavisna (građanska) organizacija čija je društvena misija podizanje potrošačkih prava na što viši državni i društveni nivo.
Za razliku od „braće Slovenaca“, u Srbiji postoji tri saveza organizacija potrošača i svaki od njih ima oznaku da je nacionalni, kao tri nacionalne fudbalske ili košarkaške reprezentacije. Postoji i znatan broj udruženja potrošača koja deluju nezavisno, što sve zajedno naš „potrošački pokret“ čini razjedinjenim i nedovoljno efikasnim.
U Nacionalnom savetu za zaštitu potrošača kao savetodavnom telu Vlade Srbije, postoje težnje da se postojeći savezi i nezavisna udruženja objedine u jedan nacionalni savez kao krovnu organizaciju potrošača. I pored sve veće podrške ta ideja nailazi na snažan otpor jakih saveza koji žele da zadrže stečene pozicije.
U Kolubarskom upravnom okrugu, pa i u celoj Zapadnoj Srbiji organizacije potrošača su još uvek slabo razvijene. Osim dva udruženja (Organizacija potrošača Valjeva – OPS i Udruženja valjevskih potrošača – VAPOT), u Evidenciju Ministarstva upisana je još samo jedna organizacija iz Šapca. Razlozi tako lošem stanju organizovanja zaštite potrošačkih prava i interesa brojni su ali, osim navedene razjedinjenosti, najveći je problem što organi jedinica lokalne samouprave (gradova i opština) potpuno zanemaruju tu bitnu potrebu svojih građana, valjda zbog toga što imaju važnija posla. 
Dragan D. Popović
Udruženje VAPOT

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.