Ohrabrujuća prva ministarska poseta

imageValjevo se može nadati Mašinsko istraživačkom centru , a Srbija tome da će dobiti više manjih centara napravljenih po ugledu na Istraživačku stanicu u Petnici, zaključak je današnje posete Valjevu ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Prvi ministar nove Vlade koji je posetio Valjevo bio je danas ministar prosvete Mladan Šarčević. Posetu Valjevu ministar je započeo obilaskom IS Petnica gde je najavio od naredne godine stabilno finansiranje za ovu ustanovu koje neće dovoditi u pitanje njen rad i funkcionisanje . Sa druge strane ministar je najavio da će širom Srbije biti otvoreno više malih centara po ugledu na IS Petnica te i da očekuje pomoć od čelnih ljudi Petnice u organizovanju samog sistema rada u tim malim centrima.
Nakon razgovora sa gradskim vlastima ministar je posetio i  Valjevsku gimnaziju, , Poljoprivrednu i Osnovnu školu „Desanka Maksimović“. “ Imali smo danas jedan kvalitetan i sadržajan razgovor sa ministrom Šarčevićem.Upoznali smo ministra sa jednim radom jednog obrazovnog centra u Velenju , pre svega namenjenog za obrazovanje kadrova mašinske struke , koji želimo da primenimo i u Valjevu. U Sali je bio prisutan i direktor MIC-a u Velenju koji je dao sve dodatne informacije . Razgovrali smo takodje o dualnom obrazovanju , ali posetili i Giomnaziju i uverilis e da možda treba graditi novu Gimnaziju , videćemo šta ćemo i kako”, rekao je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović nakon završenog obilaska.
Ministar Šarčević bio je vrlo zadovoljan svime što je video konstatujući da bi bilo dobro da je u celom Okrugu ovako kao u Valjevu. “ Voleo bih da jeste . Verovatno ću biti u Valjevu više puta pa ćemo videti i manje uspešne obrazovne jedinice i pomoći da se one podignu na nivo bar onog što sam danas video. Obišli smo jednu zaista odličnu Osnovnu školu i Gimnaziju koja je sama po sebi institucija . razgovrali smo o mogućnosti dislociranja zgrade i pre svega boljim uslovima za sport. Razgovarali smo i o Valjevu kao budućem centru za visoko obrazovanje i razvijaćemo te projekte za elektrotehniku i IT sector ono što uostalom privreda zahteva”, rekao je Šarčević.

image Ministar je danas bio posebno zadovoljan Poljoprivrednom školom rekavši id a ova škola može biti nastavnma baza za mnoge poljoprivredne škole u Srbiji. Po njegovim rečima postoji dogovor sa ministrom poljoprivrede da se poljoprivredne škole umreže i poverćaju fon poljoproivrednog zemljišta “ Ideja je da se njihovi prihodi neguju za poboljšanje osnovnog rada uz marketing koji treba da pokaže da je ovo odlična profesionalna orijentacija. Oduvek sam govorio kad jednom budem u mopgućnosti , a sad jesam , najviše bih nagovarao roditelje u ovom pravcu. Tehologija hrane nije samo naš brend već naše najbolje mogućnosti Das mo na Mediteranu verovatno bi razvijali turizam , ali ovde gde imamo ogromne resurse na raspolaganjutreba takvoj vrsti proizvodnje da se okrenemo i obrazovno pre svega podržimo. Ova škola je nešto što možete videti samo u Evropi ”, rekao je Šarčević.

image Na pitanje Vamedie koji su to prvi projekti sa kojima bi Valjevo trebalo da izadje pred ministarstvo da li infrastruktura ili obrazovni program , ministar Šarčević kaže das u to uvek prvo ljudsaki resursi.” Kada dodjete i napravite objekte , a nema ko tu da vam udje onda vas prvo pitaju imate li stručnu radnu snagu. Mi smo dugo vblefirali i govorili da mi imamo odlične stručne i pametne ljude , ali to je bilo.Ti dobri majstori su nestali, fabrike pozatvarane , zanči počinjemo ispočetka . danas se fabrike grade šrafciger industrijom , napravite zonu date priključke oni dodju sa šleperima i za šest meseci naprave fabriku. Ako imaju dobru i stručnu radnu snagu onda mogu da ostanu duže od 6 do 7 godina koliko te fabrike traju u proseku. Ostaće ako postoji struična radna snaga”, odgovorio je ministar Šarčević.
Ministarstvo će favorizovati proizvodna zanimanja , nešto sa čime mladi mogu lakše da se zaposle , moglo se čuti. “ Nije to samo proizvodnja hrane , to je i IT sector , sve ono što ne sedi na birou ne znam koliko godina , a onda beži napolje . Mladi u Srbiji moraju ranije da počnu da misle o svojoj egzistenciji. Nekako smo decu prezaštitili, ne znam od čega , od rada treba najmanje da ih štitimo”, kaže ministar.

Šarčević smatra da Univerziteta u Srbiji ima dovoljno te id a bi bilo pogrešno doadvati još po gradovima , ali napraviti odeljenja odredjenih fakulteta u gradovima pa i u Valjevu je mnogo realnija opcija. “ Odeljenja fakulteta su povoljno rešenje jer tako razvijate neki život u gradu , mladi vide interes da ovde ostanu”, kaže Šarčević.

S.V.  

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.