Buka valjevske metropole

imageIzmenom Statuta grada Valjeva , mogli bismo dobiti i stručnjake za različite oblasti. Statut ne definiše da li će ta mesta savetnika biti plaćena ili ne , ali ih u nacrtu za izmenu Statuta nazivaju „stručnjacima za pojedine oblasti“. Gradonačelnika već po Statutu , savetuju stručnjaci za pojedine oblasti, Terzić, Simić i Pimić u statusu pomoćnika .

Pored činjenice da će Gradsko veće biti prošireno za još dva člana, a niko razumno ne može da objasni zašto se to radi , moguća pretpostavka, krajnje dobronamerna, bila bi da su u pitanju „stručnjaci za odredjene oblasti“. Koje oblasti? Nije poznato. Kakav su imali učinak već postojeći stručnjaci u Veću do sada?Ni to nije poznato.

U novom Statutu gradonačelniku će biti data mogućnost da angažuje stručnjake za pojedine oblasti. Koje su to oblasti i ko ih je definisao , na osnovu kog strateškog dokumenta su definisani ciljevi ili na osnovu čijeg predloga? Da li je o tome održana nanajvažnija konsultacija sa gradjanima grada Valjeva kroz odredjeni oblik javne rasprave možda?
S obzirom da je i javna rasprava o samom Statutu bila sve samo ne u potpunosti javna , možda je takav oblik prevazidjen? Ipak stručnjaci su potrebni svakom gradu . Koji? O tom potom.
Od dobrog saveta stručnjaka možda nema ništa bolje .Da bi neko imao status stručnjaka on mora imati priznate kvalifikacije u društvu oko čijih kvalifikacija ne bi smelo biti sporenja.

Valjevo već ima tri savetnika što zapravo jesu pomoćnici gradonačelnika . Stanko Terzić savetuje gradonačelnika po pitanju društvenih delatnosti, Saša Simić daje savete po osnovu održivog razvoja i urbanizma, a Miroslav Pimić na temu poljoprivrede i privrede.
Svaki dokazan u svojoj oblasti? Kao takvi dakle, u pitanju su već stručnjaci. Bilo bi bespredmetno govoriti o tome da bi neko ko nije stručnjak mogao biti angažovan za neku oblast. Primeri svakodnevnog života nam govore da nećemo pozvati keramičara , ako imamo problema sa elektro instalacijama, a ako ništa drugo videli smo da na televiziji, koja je alfa i omega svega u Srbiji, uglavnom ako je reč o zdravstvu pozivaju lekare , a ne mašinbravare.
Da li smemo da pretpostavimo da gradonačelnik nije zadovoljan radom ovih lica ukoliko je potrebno angažovanje dodatnih osoba? Ili nam sad, ali stvarno, trebaju stručnjaci? Pa šta ćemo onda sa postojećim? Isplatiti platu?
I tu je ključno pitanje svih pomenutih aspekata. Da li će stručnjaci biti angažovani za naknadu ili volonterski?
„Svaki savet zlata vredi“, kaže narod, ali koliko je to zlata?

Srpska javnost bila je svojevremeno informisana da gradonačelnik Novog Sada Miloša Vučević ima više pomoćnika, zamenika i savetnika negpo gradonačelnik Njujorka. U odbranu svog kadra ustala je SNS i saopštila da ta lica savetnici, volonterski rade. Dakle nisu plaćena? Svi koji su do sada angažovani u Valjevu su plaćeni. Moguće je dakle da ako budemo imali još plaćenih članova Veća, stručnjaka -savetnika konačno postanemo velegrad – Njujork. Svetska metropola.

I ko da se onda usprotivi ovoj budućnosti?

„Svaki četvrti državni službenik, zaposlen u republičkoj administraciji, savetuje nekoga. Jer, od oko 28.000 službenika, 7.553 ima zvanje savetnika – od mlađeg do višeg, preneo je svojevremeno list “Blic”.

A mi dižemo buku oko još tri, četiri, pet…

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.