Prošireni kapaciteti obdaništa

imageValjevsko obdanište dobilo je devet novih sobica za decu koje su nastale preuredjenjem pomoćnog prostora, garderoba, dela terase, delića hodnika i slično. Nadležni tvrde da će u tih devet prostorijica biti smešteno čak 150 dece. Kako?

Problem manjka prostora u obdaništima zbog čega veliki broj dece svake godine ostaje neupisan PU „Milica Nožica“ rešila je preuredjenjem nekih prostorija ili delova hodnika i terase u tri obdaništa. Na ovaj način obdanište Kolibri dobilo je 4 prostorije u koje bi kako je rekao na otvranju direktor Zlatomir Marković trebalo da bude smešteno čak 54-oro dece. Obdanište Hajdi je dobilo tri manje prostorije , a u obdaništu Vidra dve manje prostorije. Svečanom otvranju ovih prostorija prisustvovao je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović koji je rekao da će se uvek rado odazvati pozivu kada su deca u pitanju te i da se ulaganje u decu uvek isplati. Visina ulaganja grada u ove prostore je 3 miliona dinara. Direktor Marković bio je vidno zadovoljan učinjenim i radom se pohvalio gostima medju kojima su bili i narodni poslanik Dragan Šormaz  i pomoćnik ministra Ljubiša Antonijević, ali i najveći poreski dužnik grada Valjeva privrednik Vidoje Vujić . „ Do sada nam je oko 400 dece ostajalo neupisano , sada smo taj broj skoro upola smanjili. Ostaje još 250-oro dece , ali ćemo i taj broj rešiti u narednih godinu i po dana. Videćemo da li ćemo moći da dozidamo postojeće prostorije ili da ponovo adaptiramo neke stare. Ovde je na delu velika preduzimljivost gradonačelnika koji je odmah na naš predlog adaptacije reagovao pozitivno i spremno. Ali zahvalio  bih se i gospodinu Vidoju Vujiću koji nam uvek pomaže“, rekao je Marković.
Za svaku je pohvalu ideja da se postojeći prostor iskoristi , ali i namera da se što više dece zbrine u obdaništu, ali je potpuno nejasna računica kako u tako malim prostorijama može boraviti tako veliki broj dece. Gde će sada biti garderobe, ostave, a gde prostor za presvlačenje sasvim male dece? Ipak na otvaranju, o kvadratima niko nije govorio niti o metodama za smeštaj tako velikog broja dece.
Na fotografiji se jasno vidi o kolikim se prostorijama radi, konkretno u ovu koju slika pokazuje trebalo bi po toj računici da stane od 13-oro do 15-oro dece. Kako?
Vaspitačice sa kojima je Vamedia razgovarala sležu ramenima umesto odgovora na ovo pitanje, na isti način odgovaraju koliko dušeka za spavanje može tu da stane?
Dakle , sjajnu ideju upropastila je potreba za promocijom. Nejasno je zašto je potrebno da stvari preuveličavamo ma ko da ih je uradio, a uradili su ih gradjani Valjeva jer su sredstva opredeljena iz budžeta grada.
Srbija se smejala kada je 14.09.2010. godine  predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić otvarajući most u Vrbasu pored mosta otkrio I tablu na kojoj je napisao :” „Sanirani drumsko-betonski most predao je na upotrebu građanima Vrbasa predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić 14. 09. 2010.“ Da se zapamti da je Pajtić otvorio most.
Posebno u kampanjama vidjali su se funkcioneri pored šahte ili 100 metara ograde I na sve se Srbija navikla. Navići ćemo se I na to da u male prostore nekako spakujemo 150 –oro dece.

“Stanislav: Boga ti Radovane sve hoću da te pitam , šta se radi u toj zavrzalami? Nikako da pohvatam sva slova.
RadovanIII:“Gledaj mali ekran TV prijemnika, gledaj! Ja da ti objašnjavama šta rade policjaci, svake nedelje objašnjavam šta rade policajci .16 000 policajaca juri Džordža ulicama grada Čikaga, zemlja Amerika…
Stanislav: A kako stanu tu?
RadovanIII : Pa zgusnu se, jebo te Bog!”
(odlomak iz predstave Radovan III o tome kako 16 000 policajaca staje u kutiju od televizora, serija o Džordžu)
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.