Investicije pod znakom pitanja

imageGrad Valjevo će naredne godine u budžetu imati manje do 450 miliona dinara nego u ovoj godini. Ovakvo umanjenje zahtevaće i restriktivan budžet za mnogo izdvajanja najpre za investicije.

S obzirom na činjenicu da će sada gradovi Srbije državi umesto 20% davati 50% poreza na zarade procena je da bi u narednoj godini budžet mogao biti uskraćen za priličnu sumu novca pa se licitira o cifri od 400 miliona. Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić kaže da bi ovo smanjenje sredstava moglo da utiče pre svega na investicije. „ Investicije su te gde će se to najviše osetiti. Taj deo koji zovemo razvojnim je pod velikim znakom pitanja. S druge strane ja se nadam i očekujem da ćemo najzad dobiti neka sredstva za naše projkte od ministarstava jer sad imamo tu vertikalu vlasti u smislu da su lokalna i republička vlast podudarne.Nadam se da će država nadomestiiti taj manjak kroz finansiranje projekata i u koliko tako bude onda je sve u redu , ali ako ne bude onda smo u problemu ”, kaže Jeremić.
Iako je smanjenje budžeta briga svih lokalnih samouprava u narednoj godini Jeremić kaže da to nije neka uteha ni za jedan grad ponaosob. Projekti postoje, a biće ih još , tvrdi Jeremić.
„ Nisu projekti problem niti ideje već ostaje da vidimo kako će republika sada odlučiti da ih finansira. S druge strane to znači da moramo da se okrenemo domaćoj, lokanoj privredi i da vidimo kako da zaista pomognemo privrednike u Valjevu. Nema ih mnoo i to je tačno, tačno je da grad već daje neke olakšice, ali siguran sam da možemo daleko više da učinimo za njih” kaže Jeremić napominjući da će sve ostale pozicije u gradskom budžetu verovatno ostati iste te da se pozicije obrazovanja, socijalne zaštite i slično neće menjati.
Velika zahvatanja države neminovno vode ka centralizaciji kao uredenju.
„Ako ne možete da odlučujete u svom gradu o investicijama , ne možete da planirate njegov razvoj već novac koi imate dajete u republičku kasu , a onda čekate i nadate se da bi vam deo toga možda mogli vratiti  , pa šta je to ako nije centralizacija? A onda će gradjani unutar lokalne samouprave možda reći da lokalna vlast nije razvijala grad. Kako , ako je o svemu odlučivala Republika?”, zaključuje Jeremić.  
S.V.        

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.