Slava grada

      Нема коментара на Slava grada

imageSlava grada Valjeva je obeležana liturgijom u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg, koju je služio vladika Siluan, uz sasluženje sveštenstva Valjevske eparhije. Nakon toga, duhovska litija je prošla gradskim ulicama. U litiji su učestvovali predstavnici vojske, policije, kulturno-umetničkih društava, sportskih klubova, Doma zdravlja, deca iz Predškolske ustanove „Milica Nožica“, obdaništa „Pinokio“ i brojni građani.

Ispred spomenika Proti Mateji Nenadović je održan pomen, a u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice je obavljeno rezanje slavskog kolača i urezivanje zapisa u hrast.

U ime grada Valjeva, načelnik Gradske uprave za lokalni razvoj, priredu, urbanizam i komunalne poslove Aleksandar Vujić Subotić je čestitao Valjevcima slavu.

„Ovaj značajan pravoslavni praznik, smatra se rođenjem Crkve Hristove i ponosni smo što je ovaj dan upravo i slava našeg grada! Ponosni smo na činjenicu da se danas 20. godinu za redom okupljamo u duhovskoj litiji i u obeležavanju slave našeg grada! Rađanje i stvaranje jedne velike porodice, koja okuplja verujući narod- naše Crkve, simbol je rađanja i nastanka velikog i uspešnog grada, kakvim težimo da postane naše Valjevo! Pred nama je novi ciklus, gde ćemo svo svoje znanje, umeće, energiju i ljubav prema Valjevu, usmeriti da od ovog grada napravimo mesto u kome će mladi želeti da ostanu da žive, a stari biti ponosni što su doprineli napretku svog grada. Lepote i mogućnosti kojima je Bog obdario nas Valjevce, dajući nam prelepu prirodu, bogatu zemlju, raznovsrne predele pogodne za bavljenje raznim granama poljoprivrede i dajući nam nadasve pametne ljude, ulivaju nam nadu da je došlo vreme da se ovi potencijali i iskoriste. Sloga, zajednički rad i zajednički cilj za uređenim, zaposlenim i zdravim Valjevom, koje će biti primer i putokaz drugim gradovima u Srbiji, ciljevi su koje su sebi zadali, u ovom danu, novi predstavnici građana. Poštujući duhovno i istorijsko nasleđe našeg kraja, kojim se ponosimo, uz konačno opredeljenje da ujedinjeni u uzvišenim ciljevima možemo dostići sve ono čemu težimo, proslavljamo današnju slavu grada Valjeva- Duhovski ponedeljak- Druge Trojice, uz čestitke svima nama, Valjevcima i svima kojima je Valjevo u srcu“, rekao je načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić.

image

Protojerej-stavrofor Dragomir Jovanović, starešina Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg je rekao da je „čast i obaveza da , u ime sveštensta Valjevske eparhije, srdačno i bratski pozdravim i svima vama poželim srećnu slavu. Od sabornog hrama, gde je odslužena Sveta liturgija, do Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, prelepim ulicama našeg grada, narod je u litiji spojio ova dva sveta hrama. Silaskom Svetoga duha osnovana je Crkva Hristova i od tog momenta je Crkva počela da živi punim životom, da raste i da se razvija sve do današnjeg dana. Posebno učestvujući u Svetoj liturgiji, gde dobijamo izobilje nebeskih i zemaljskih dobara, preko Duha svetoga. Radujmo se, braćo i sestre, što nam je Gospod podario da budemo prosvećeni u razumevanju večnih istina i da živimo i izvršavamo zapovesti Hristove. Samo tako živeći i Bogu se moleći, Duhom svetim vođeni i predvođeni, mi ćemo proživeti ovaj život ugodno ovde na zemlji i sa nadom da ćemo naći mesta u Carstvu nebeskom, gde su sabrani svi naši sveti. Još jednom čestitam slavu našeg grada i zahvaljujem na učešću u današnjem značajnom danu, koji će ostati zapisan, ne samo u istoriji ovoga grada, već kao putokaz našim pokolenjima. Zemljom hodimo, a neba se držimo, slaveći jednu svetu službu, nerazdeljivu Trojicu, Oca i Sina i Svetoga duha. Kako to naš narod lepo kaže „gde god se pominjala, tu i pomagala, u sve vjekove vjekova, amin!“ Živeli i srećna vam slava!“

Današnji program obeležavanja slave grada Valjeva, nastavljen je nastupom kulturno-umetničkih društava na Platou Centra za kulturu. Rok bendovi valjevskih muzičara: Mila Jelića, Branka Popovića, Lazara Avramovića i Peđe pilota potom su uveličali današnje slavlje, uz dobru muziku i Valjevsko pivo.

Grad Valjevo

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.