Novi šef kabineta

      Нема коментара на Novi šef kabineta

imageNovi gradonačelnik Slobodan Gvozdenović za šefa svog kabineta postavio je Borka Aleksića svršenog DIF-ovca . Prethodni gradonačelnici prema mestu šefa kabineta odnosili su se nihilistički.

Institucija šefa kabineta u Valjevu nije bila značajno zastupljena prethodnih godina. Tu instituciju najpre je oformio gradonačelnik Zoran Jakovljević koji je za šefa kabineta imenovao Zoricu Marković . Markovićeva na ovom mestu nije bila dominatna niti je njena funkcija u samom sistemu upravljanja bila posebno važna . Gradonačelnik Stanko Terzić za šefa svog kabineta imenovao je Aleksandra Vujić Subotića koji se na tom mestu zadržao samo par meseci s obzirom da je za ovo radno mesto bio vezan ugovorom na odredjeno radno vreme. U Statutu grada ne postoji stavka niti član koji se odnosi na sam kabinet gradonačelnika kao što je to slučaj sa pomoćnicima gradonačelnika koje lično gradonačelnik imenuje i čije postavljenje ne zavisi ni od Gradskog Veća niti Skupštine grada.
Ipak mesto šefa kabineta u javnosti je poznato i slovi za najbližeg saradnika gradonačelnika i praktično je lice zaduženo za sve poslove koje obavlja gradonačelnik.
Kako na sajtu grada nije moguće pronaći dokument kojim se definišu uslovi niti zaduženja , ali ni pravila rada šefa kabineta na internetu je moguće pronaći isto za sam kabinet gradonačeolnika, ali doduše vezano za druge gradove Srbije :

Kabinet gradonačelnika obavlja stručne, operativne, organizacione i administrativno-tehničke poslove za potrebe gradonačelnika i Gradskog veća koji se odnose na:
– neposredno izvršavanje i staranje o izvršavanju politike izvršne vlasti grada;
– sazivanje, pripremanje i održavanje kolegijuma gradonačelnika, komisija i saveta gradonačelnika i drugih sastanaka gradonačelnika i Gradskog veća;
– pripremanje materijala o kojima odlučuje gradonačelnik;
– pripremanje programa rada gradonačelnika i Gradskog veća;
– evidentiranje i praćenje izvršavanja donetih akata;
– poslove protokola gradonačelnika, Gradskog veća, predsednika i zamenika predsednika Skupštine grada;
– poslove komunikacije sa javnošću gradonačelnika, koji se odnose na obaveštavanje javnosti o radu gradonačelnika, organizaciju konferencija za štampu;
– poslove međunarodne saradnje i druge organizacione i administrativno-tehničke poslove za potrebe gradonačelnika;
– Kabinet gradonačelnika razmatra predstavke, pritužbe, peticije i predloge građana, postupa po njima i o tome obaveštava građane.
Sam kabinet kada je u pitanju praksa drugih gradova može imati nekoliko članova odnosno lica koja će direktno odgovarati gradonačelniku po odredjenim sektorima ili posebnim pitanjima . To ne moraju biti posebno zaposlena lica već to mogu biti licva koja su već šefovi ili načelnici , ali su deo kabineta gradonačelnika.
Prethodni gradonačelnik terzić provereno nikome nije poverio takve dužnosti i sve poslove obavljao je sam pa su mnogi zato i izostajali . Možda će novi gradonačelnik formirajući svoj kabinet upravo tim formiranjem učiniti da rad bude brži i efikasniji od čega korist mogu imati upravo gradjani.
U javnosti je u svetu pa i Srbiji, šef kabineta prepoznat kao praktično nakon gradonačelnika najmoćnija osoba u sitemu upravljanja. Šef kabineta je ekspeditivan, potpuno upoznat sa svim što se dešava ne samo u upravi već i na partijskom nivou pa slovi i za osobu od poverenja samog gradonačelnika ili predsednika Vlade , ministra , predsednika države .Šefovi kabineta bilo koje institucije su po nepisanom pravilu partisjki kadrovi i to mesto bar u Evropi i SAD-u pripada uglavnom nosiocima kampanje za izbor predsednika, gradonačenika, senatora i sl. Za šefa kabineta u najvećem broju slučajeva bar u svetu se često kaže da je on ili ona upravo ona osoba koja je direktno osmislila kampanju, vodila je i koja kako analitičari kažu nikako ne sme biti na listi jer kao takav operativac direktno ugrožava samu funkciju koju štiti.
Ali to je svet , Srbija je nešto drugo . A tek Valjevo daleko od toga. Prethodni imenovani šefovi kabineta nisu uneli neke posebne novine ma tom mestu jer su se lica koja su bila gradonačelnici prema tom mestu uglavnom odnosila kao prema svakom drugom službeniku u Upravi . Šta smera novi gradonačelnik i da li će Aleksić s obzirom na svoju mladost doneti neku promenu , rano je da se sudi , a ostaje da se vidi.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.