Festival evropskog filma

imageU ponedeljak 06. juna u Centru za kulturu Valjevo počinje Festival evropskog filma.Peti po redu Festival evropskog filma je u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU Info centra i lokalnih partnera.

Festival u Valjevu otvara film “ Leto” francuske rediteljke Katerine Korsini koji gledaoci mogu pogledati od 19h. U pitanju je provokativna drama o zabranjenoj ljubavi. Od 21h istog dana na repertoaru je švedski film “Palme”.

Do 9. juna prikazivaće se svako veče po dva filma, jedan od 19 časova, drugi u 21 sat, a ulaz će biti slobodan.
Za četiri festivalska dana, građani Valjeva biće u prilici da pogledaju osam filmova najnovije evropske produkcije.
Drugog dana posetioci će moći da pogledaju hrvatski film „Vis a Vis“ i bugarski „Jarac“. Trećeg festivalskog dana na repertoaru će biti filmovi „A.C.A.B.“ + “Santa who” iz Grčke i „Laku noć, mama“ iz Austrije. Završne večeri festivala biće prikazani „Tuđina“ iz Nemačke i „ Admiral“ iz Holandije.

Nakon Valjeva festival se seli u Prijepolje, Prokuplje, Negotin i Užice.

„Svaki film na ovom petom Evropskom filmskom festivalu je na neki način predstavnik zemlje iz koje dolazi. Veoma sam zadovoljan što će, još jednom, ovaj festival moći da pokaže kreativnost i bogatu raznolikost filmske proizvodnje širom Evrope. To ne bi bilo moguće bez posvećenosti ambasada zemalja članica EU i njihovih kulturnih institucija, kao i našeg tima u EU info centru”- izjavio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Majkl Davenport.

Delegacija Evropske unije podržava mnogobrojne kulturne manifestacije u Srbiji, među kojima su – Belgrade Dance Festival, Guitar Art Festival, EXIT festival, Nišvil, Green Fest, NOMUS, Belgrade Irish Festival, Festival pozorišta za decu i mnoge druge čime pokazuje svoju naklonost ka interkulturnom dijalogu i kulturnoj razmeni…

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.