Domaćin slave je Grad , a ne eparhija

imageValjevska crkva uskratila je brojne gradjane , novo gradsko rukovodstvo pa i novinarske ekipe da prisustvuju slavi grada . Domaćin slave je Grad Valjevo , a ne valjevska eparhija kako je danas sebi dala za pravo.

Protokolom obeležavanja slave Grada Valjeva Duhovskog ponedeljka , predvidjeno je bilo da se u 11 sati u porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice upriliči rezanje slavskog kolača i urezivanje zapisa. O ovoj satnici  kao i o satnici zatvaranja ulica za saobraćaj gradjani su posredstvom medija bili obavešteni. Ipak danas svi oni koji su verovali toj satnici zapravo nisu mogli da prisustvuju samom dogadjaju jer su sveštenici samoinicijativno pomerili satnicu pa je rezanje kolača upriličeno znatno ranije , pre 11 sati.
Iznenadjeni su bili i oni koji su očekivali drugačiju satnicu obustave saobraćaja jer je samim tim sve završeno ranije .
Zanimljivo je da je Skupština grada Valjeva u kojoj sede izabrani predstavnici naroda uputila dopis eparhiji u kome ih obaveštava o nameri prisustvovanja i uzimanju učešća u slavskoj svečanosti.
Očito eparhiji nije takva informacija ni bila potrebna jer se na slavi Grada ponašala kao domaćin, što nije . Predstavnici crkve na slavu grada pozivaju se u smislu održavanja samog verskog  obreda kao i u svakom drugom slučaju kada je slava u pitanju. Današnja situacija praktično je izgledala gotovo nepristojno jer na slavi je najmanje bilo onih koji slave i koji su domaćini , gradjana dok je gradsko rukovodstvo vraćeno sa pola puta prema crkvi uz obaveštenje da je sve već završeno.
Zvuči neverovatno , ali je istinito pa se nakon ovoga može izvesti zaključak da eparhija ne mari mnogo za gradjane Valjeva koji bi trebalo da su po pretpostavci i vernici.
Potpuno je pogrešna nečija pretpostavka da je na slavu došao samo onaj gradjanin koji je prisustvovao litiji ili liturgiji pre nje , ali je očito u ovom slučaju neko bio u velikoj žurbi.
Slava Grada isto je što i slava svakog domaćinastva u Valjevu pa i svaki gost zna da slava nije nešto što treba otaljati i što pre završiti već je to svečanost cele kuće i svih ukućana kao i gostiju koji na te slave dolaze .
Danas su gosti morali da se vrate jer je očito prevladalo mišljenje da je slava privilegija sveštenstva , a ne vernika .   
Valjevski novinari u najvećem broju nisu prisustvovali ovom dogadjaju pa ni Vamedia koja je verovala satnici koja je najavljena, stoga će izveštaj sa slave Grada preuzeti od informativne službe Grada i naknadno objaviti.

Fotografija koja je korišćena u tekstu je nastala na dan slave Grada 2014. godine.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.