U Kolumbiji pravoslavna pastva

imageKolumbijac Serhio Lopez nakon poznanstva sa sveštenikom Aleksandrom Djurdjevićem u Medeljinu u Kolumbiji doneo odluku da u ovom gradu širi pravoslavlje. Lopez je sada monah SPC i ima svešteno  ime Simeon , a ovih dana došao je i u posetu  Valjevu.

Jeromonah Simeon (35), odnosno pre zamonašenja Serhio Lopez, po profesiji je psihoterapeut, a sada je misionar SPC u Kolumbiji i brine o pastvi od 40 pravoslavnih hrišćana. Pravoslavlju se okrenuo upoznavši valjevskog sveštenika Alekssandra Djurdjevića.
„Prvi susret sa pravoslavljem bio je sa predstavnicima nekanonskih crkava u mojoj zemlji, ali sam na internetu počeo da tražim više saznanja i istinsku pravoslavnu crkvu. Tako sam upoznao Valjevca, oca Aleksandra Đurđevića, koji je kao sveštenik SPC službovao u Venecueli. Upravo je otac Aleksandar predložio moje rukopoloženje i to se dogodilo pre dve godine na Cetinju, od strane mitropolita Amfilohija. Ja sam postao monah Simeon, a Kolumbija deo cetinjskog manastira” navodi otac Simeon, dodajući da pre susreta sa pravoslavljem nije bio “ozbiljno religiozan”, sem što je kao katolik bio kršten.

Na pitanje novinara šta ga je najviše privuklo pravoslavlju  on kaže da su to svetitelji i njihova dela, tradicija koja je duboko prožeta verom i koja je najbliža svetim apostolima i, naravno, sveta liturgija.
Pravoslavna vera zahvaljujući Simeonu sada se širi u Medeljinu , a po njegovim rečima osnovana je i Fondacija „Dostojanstvena Kolumbija” u kojoj kao psihoterapeut i duhovnik vodi brigu o 17 ljudi koji pate od bolesnih zavisnosti.
Za Valjevo ima samo reči hvale i kaže da su Valjevci srdačni i gostoprimljivi ljudi, a od svega iz ovog kraja najviše će pamtiti bogosluženje u manastiru Lelić , manastir Ćelije zbog kako kaž čuvenih svetitelja Nikolaja i Justina.

Vamedia

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.