Poslednji let Milenka odveo u legendu

imageVeć 17. godinu redom, Grad Valjevo odao je počasta pukovniku pilotu Milenku Pavloviću, komandantu 204. lovačkog puka RV i PVO, koji je na današnji dan 1999. godine, poginuo u neravnopravnoj borbi sa NATO avionima na nebu iznad Valjeva.

Pavlović, koji je tog 4. maja poleteo sa aerodroma u Batajnici, praktično se žrtvovao kako bi spasao mlađeg kolegu sigurne smrti koja ga je čekala u neravnopravnoj borbi sa NATO lovcima koji su dejstvovali na “Krušik”. Borba iznad našeg grada odvijala se pred velikim brojem građana koji su, kada se na nebu pojavila vatrena kugla, u prvi mah pomislili da je pogođen NATO avion. Na žalost, uskoro se saznalo da su u Bujačiću pali ostaci “miga 29” kojim je leteo Milenko Pavlović.
Nakon parastosa kod njegovog spomenika u bulevaru Vladike Nikolaja koji je služio episkop valjevski Milutin, polaganja cveća i venaca od strane Pavlovićeve porodice, predstavnika Vojske, MUP-a, Grada Valjeva, Opštine Osečina i drugih institucija, major Milan Žunić iz Milenkove letačke jedinice podsetio je da je on poleteo ka NATO avionima koji su bombrdovali našu otadžbinu i da je tako odleteo u legendu.
„Let je trajao 12 minuta i bio je to poslednji njegov let, ali i poslednji naše avijacije do kraja NATO agresije. Milenko je poginuo izvršavajući najsvetiji čin, kao istinski rodoljub i patriota, on se svrstao u red besmrtnih i legendarnih srpskh junaka. Njegov podvig će predstavljati trajni primer genercijama koje dolaze“, rekao je major Žunić.
U ime Grada Valjeva, o Milenku Pavloviću govorio je pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić, a nakon toga održan je prigodni program, koji je pripremio Centar za kulturu.
Pukovnik Milenko Pavlović, koji je u trenutku pogibije imao 40 godina, iza sebe ostavio je suprugu Slavicu i sinove Srđana i Nemanju. I pored nekolicine inicijativa, nikada nije proglašen narodnim herojem, a posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom, dok je njegovoj porodici 2011. godine SPC uručila Orden Vladike Nikolaja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.