Novac za Petnicu tek krajem maja

imageTek krajem maja ili početkom juna iz Ministarstva prosvete stići će obećani novac za rad Istraživačke stanice Petnica, poslednje su informacije iz tog ministarstva. Zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti iskomplikovao je finansiranje.

Beogradski mediji javljaju da je, pošto je Istraživačka stanica Petnica saopštila da nema novca za održavanje planiranih programa, u resoru Srđana Verbića obećano da će pare toj ustanovi stići krajem maja ili početkom juna.
Iako finansiranje Petnice nije problem od juče, izgleda da je Zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti, koji je donet u decebru prošle godine, još više zakomplikovao stvari. Naime, u Ministrarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objašnjavaju da ih novi zakon obavezuje da raspisuju javni poziv za dodelu sredstava i da je upravo to usporilo dodelu novca Petnici. “Javni poziv je završen prošle nedelje, tako da će sredstva biti uplaćena krajem maja ili početkom juna. Predviđeno je da i ove godine, kao i prethodne, Petnica dobije 35 miliona dinara. Pet miliona namenjenih za prosvetni deo je realizovano u prva četiri meseca ove godine”, kažu u Ministarstvu prosvete.
Direktor Istraživačke stanice Vigor Majić prethodno je rekao da su problem sa finansiranjem, koji se godinama ponavljaju, veoma iscrpljujući i da ne zna ni da li će imati novca da plate struju, vodu i telefon. “Zbog toga smo pre dve nedelje poslali dopise Vladi Srbije sa molbom da nam jasno kažu da li možemo da računamo na obećana sredstva. Ako ne možemo onda moramo drugačije da planiramo aktivnosti” – kaže Majić.
Kroz Petnicu svake godine prođe oko 2.000 učesnika, srednjoškolaca, studenta i osnovaca, koji pokazuju interesovanje za prirodnim, tehničkim i društvenim naukama. Svake godine se organizuje više od 150 seminara, kampova i radionica. Na programe u Petnici dolaze čak i učesnici iz zemalja bivše Jugoslavije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.