O letnjim baštama u Tešnjaru odlučuje Beograd

imageKafedžije u Tešnjaru ukoliko žele da imaju letnju baštu moraju podneti zahtev Zavodu za zaštitu spomenika kulture. O njihovim zahtevima na kraju odlučuje republički Zavod koji uzvraća sa projektom bašte. Sezona letnjih bašti u gradu počela je još u aprilu.

Kiša poslednjih dana u Valjevu učinila je da o letnjim baštama mnogo ne razmišljamo , a shodno gradskim odljukama sezona otvaranja letnjih bašti u gradu je počela još 15. aprila. Kafedžije u Tešnjaru ukoliko žele da ovog leta imaju letnju baštu ispred svog objekta zahtev moraju podneti najpre Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Valjevu. „ Potrebno je da najpre njima upjute zahtev koji oni po proceduri upućuju Beogradu odnosno republičkom Zavodu. Republički Zavod dužan je da u roku od mesec dana izda odobrenje shodno samom objektu i uzvrati projektom bašte. Što se grada tiče naše je da potom taj projekat predamo urbanistima kako bi oni odradili svoj deo posla i izdali potrebne dozvole“, objašnjava načelnik inspekcijskih poslova Saša Ivanović.
Po saznanjima Vamedie za sada dozvola može biti sporna samo jednom objektu u Tešnjaru zbog njegove starosti dok za ostale ne bi trebalo da bude problema.
Za vreme lepih dana u Valjevu kafedžije su uglavnom stolove postavljali ispred objekata , a inspekcijski organi su im naplaćivali zauzeće javne površine. „ Mi smo ih sve obavestili o tome kakva je procedura i na njima je da što pre reaguju kako bi dozvole dobili. Sezona letnjih bašti kod nas u zavisnosti od vremenskih prilika traje nekad do početka novembra , ali je oktobar uglavnom taj mesec kada bi letnje bašte potom trebalo da budu uklonjene. Sada ništa ne zavisi od nas već od ugostitelja i beogradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture“, objašnjava Ivanović.
U Valjevu su kada je Tešnjar u pitanju još u januaru uklonjene sve letnje bašte koje su vlasnici ugostiteljskih objekata postavili bez validne dozvole. Tada je najavljeno da će svi morati da u skladu sa ambijentalnom celinom stare turske čaršije imaju jednobrazne bašte za koje će projekat uraditi Zavod za zaštitu spomenika kulture.
Meteorolozi gotovo za ceo maj predvidjaju kišovito vreme pa će ovaj mesec očito ići na ruku ugostiteljima u smislu pribavljanja potrebnih dozvola.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.