Naprednjaci opušteni jedino u Ubu

imageNaprednjaci u Kolubarskom okrugu bili ubedljivi jedino u Ubu . Matematički potrebnu većinu imaju u Ljigu i Valjevu. U Osečini iznenadjenje izbora bila je Grupa gradjana Novi početak.

Nakon preokreta posle ponovljenih izbora u Lajkovcu gde su naprednjaci ostali bez većine izbornu pobedu u smislu natpolovične većine SNS je zabeležio u Valjevu
I Ljigu gde imaju tačno onoliko odbornika koliko se računa za većinu. U Valjevu od 51 odbornika 26 u Ljigu od 30 odbornika imaju 16. U Lajkovcu je nakon ponovljenih izbora SNS ostala bez samostalne većine , a mnogi i sada postavljaju pitanje šta bi se dogodilo u Valjevu da su izbori ponovljeni na dva biračka mesta.
Naprednjaci komotno mogu da se osećaju samo u Ubu gde su od 40 odborničkih mesta osvojili 25.
Već u Osečini moraće da formiraju koaliciju kako ne bi ostali u opoziciji.Naime na izborima u Osečini SNS je osvojio 14 od 33, SPS ima 7 odbornika, Nova Srbija 5, GG Novi početak 3, a DS i Demokratska stranka Srbije po dva odbornička mandata.
Na fejsbuk profilu GGNovi početak objavljena je informacija da su se o vlasti dogovorili SNS i Nova Srbija , a da će ova Grupa gradjana ostati u opoziciji. Interesantno je da pojačani SNS u Osečini nije ostvario veći uspeh i bolji rezultat, ako se zna da je Nenad Stevanović prvi čovek Osečine ceo odbor URS-a, kom je pripadao preveo, u naprednjačke redove.
Očito da su gradjani Osečine nepovoljno ocenili „preletanje“ URS-a u SNS. Možda se u tome i krije tajna uspeha Grupe gradjana koja je na izborima bila uspešnija i od demokrata i DSS-a , a da ne govorimo o radikalima koji su ostali ispod cenzusa. Ili je podrška ovoj grupi gradjana zapravo uslovljena činjenicom da na političkoj sceni već dugo nije bilo novih lica pogotovo onih čije centrale ne sede u Beogradu.
Na fejsbuk profilu ove GG izmedju ostalog se navodi da je njihov uspeh utoliko veći jer „S obzirom da su u Krušiku terali radnike da potpišu da će glasati za SNS(po rečima veceg broja njihovih radnika), s obzirom na nikad veću šoderizaciju opštine u kampanji, s obzirom na kampanju od vrata do vrata pojedinih lokalnih funkcionera, naših 521 glasova imaju mnogo veću težinu i vrednost. Za nas su ljudi glasali srcem i glavom, a ne pod lopatom šodera i pod pretnjom“.
Sve oči sada su uprte u Valjevo gde SNS ima 26 odborničkih mandata, odnosno, traži se odgovor s kim bi ova partija mogla sebi omogućiti komotnije upravljanje gradom. Po svemu sudeći , a najpre po izjavama premijera Aleksandra Vučića, odgovor na ovo pitanje biće poznat tek 29. maja.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.