Rad IS Petnica ponovo pod znakom pitanja

imageIstraživačka stanica Petnica se našla u nezavidnoj situaciji da je prošla jedna trećina godine, odnosno 4 meseca, a da još uvek nema naznaka za realizacijom obećanih sredstava za obrazovne programe od strane Ministarstva prosvete i nauke. Zbog toga je ova naša prestižna institucija prešla u režim redukovanja prolećnih seminara.

„Učešće Ministarstva u godišnjem budžetu IS Petnica je oko 25%. Kada imate obećanje za ta sredstva vi onda planirate jedan obim programa. Međutim kada vam ta sredstva ne pristignu u prvoj trećini godine, onda vi morate da promenite program aktivnosti. Mi ne možemo da dopustimo da učenici iz svih krajeva Srbije planiraju svoj dolazak a da mi onda u zadnji čas otkažemo aktivnosti. Zbog toga smo pre dve nedelje poslali dopise Vladi Srbije sa molbom da nam jasno kažu da li možemo da računamo na obećana sredstva. Ako ne možemo onda moramo drugačije da planiramo aktivnosti.“ – kaže Vigor Majić, direktor IS Petnica.

Istraživačka stanica Petnica ostalih 75% sredstava obezbeđuje kroz međunarodne i domaće projekte, i kroz sponzorstva. Trenutno sa svojim bivšim polaznicima pokušava da pronađe dodatne izvore finansiranja kako bi nadomestila nedostajuá sredstva i kako bi planirani obim aktivnosti ostao nepromenjen.

„Lakše bi nam bilo da država jasno kaže da Petnicu i mlade talente u njoj neće da podržava. Onda bismo imali veće razumevanje sponzora. U ovoj situaciju stiče se utisak da je podrška Petnici od strane države dovoljna i da nema potrebe za dodatnom podrškom. A na žalost nije tako.“ – dodaje Majić.

Kroz Petnicu svake godine prođe oko 2000 učesnika, srednjoškolaca, studenta i osnovaca, koji pokazuju interesovanje za prirodnim, tehničkim i društvenim naukama. Svake godine se organizuje više od 150 seminara, kampova i radionica. Na programe u Petnici dolaze čak i učesnici iz zemalja bivše Jugoslavije.

Istraživačka stanica Petnica svih svojih 35 godina postojanja podseća nadležne da se u nauku, istraživanja i obrazovanje mora više ulagati kako bi se mladi ljudi podstakli na bavljenje naukom, i kako bi kao visokooobrazovani kadrovi ostajali u našoj zemlji.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.