Maturske majice preplašile direktore

image“ Šta će nam diploma kad je nema ni Toma”, natpis je koji su učenici pojedinih škola u Valjevu želeli da odštampaju kao matursku majicu.Ideju koja je potekla od jednog odeljenja učenika Prve osnovne škole osujetila je uprava škole na čelu sa direktorkom Milevom Mojić koja zvaničnu izjavu ovim povodom nije želela da da.

U Valjevu već nekoliko godina unazad maturanti štampaju raznobojne majice sa sloganima koji su uglavnom svojstveni dešavanjima u razredima ili nose poruku generacije . Jedno od odeljenja Prve osnovne škole imalo je nameru i naručilo je majice sa natpisom „Šta će nam diploma kad je nema ni Toma”, ali do realizacije ni štampe ni nošenja nije došlo jer je nameru osujetila sama škola. Direktorka ove škole Mileva Mojić nije želela da da zvaničnu izjavu o ovom slučaju , a učenici škole kažu da takva majica nije jednostavno realizovana u školi.
Ipak poslednjih dana pojedina valjevska deca vidjaju se u takvim majicama na ulici , a na pitanja iz koje su škole uglavnom lažno odgovaraju. U strahu da bi mogli ostati bez mature ili biti kažnjeni na samom kraju školske godine deca nisu sagovornici na ovu temu .
Inače organizaciju , prikupljanje novca pa i samo osmišljavanje slogana rade odeljenske zajednice nezavisno od škole . Običaj je da se tako odštampane majice nose poslednje nedelje u školu .
Ipak po mnogima sporne majice sada se u Valjevu sporadično mogu videti na ulici i dok prolaznici pokazuju prstom niko se zapravo ne pita šta su to deca htela da poruče ovakvim natpisom. Posve je sigurno da iako će neki reći da su deca izmanipulisana od strane tamo nekih, situacija je nešto drugo. Deca su neprestano „bombardovana” politikom koja se uvukla u svaki segment njihovog života , oni ma koliko neki mislili da su mali ipak slušaju roditelje u kući i njihove komentare , gledaju televiziju i shvataju sve na sebi svojstven način. Deca umeju da budu buntovna jer još uvek nisu naučila da zaziru od sistema koji opet kreira politika .
Možda da je dozvoljeno legalno štampanje ovih majica poruka bi ipak bila upućena na jedan drugačiji način i ministarstvu prosvete koje je najodgovornije za stanje u srpskom obrazovanju. Ako u Valjevu možete da kupite svaku diplomu , ako nam direktori imaju kupljene diplome, zašto se deci ne dozvoljava da nose majice na kojima izmedju redova piše da im takve diplome nisu potrebne?

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.