Vujić:Prevare i ucene u GIK-u

imagePokret za Valjevo uložio je žalbu Upravnom sudu na odluku GIK-a o odbijanju njihove odborničke liste i kandidature za izbore . Aleksandar Vujić iz Pokreta novinarima saopštio da Gradska izborna komisija ima dvostruke aršine , da članovi Komisije iz redova GG Pobeda ucenjuju i prete ostalim članovima Komisije.

Koliko sutra u poslepodnevnim časovima ističe rok za odgovor Upravnog suda Srbije po žalbi Pokreta za Valjevo na odluku GIK-a u Valjevu da ne prihvati njihovu odborničku listu za predstojeće izbore. „ Žalili smo se Upravnom sudu , ali ono što se zbog same prirode suda nije moglo naći u žalbi jer sud razmatra samo povredu zakona jesu još neke činjenice . Prva medju tim činjenicama jeste da je Pokret za Valjevo i DSS deset dana pre zvaničnog prikupljanja potpisa napravio sastanak sa predsednikom GIK-a i da smo od njega tražili savet i uputstvo kako da udjemo u koaliciju i izadjemo na izbore sa Gradskim odborom DSS-a . To znači mi nismo u koaliciji sa Demokratskom strankom Srbije nego sa njihovim GO koji je pravno gledano neformalna organizacija. To je bilo prvo pitanje , a drugo kad to prevazidjemo, na koji način da dodjemo do imena . Sve smo to dogovorili sa predsednikom GIK-a , tj našli smo modus kako da se organizujemo i zovemo“, kaže Vujić.
Po njegovim rečima dogovoreno je da se napravi grupa gradjana koja će okupljati i jedne i druge glasače , a da se po savetu predsednika Komisije lista zove „ Pokret za Valjevo-GO DSS“.
„ GO DSS nije ni skraćenica neke političke stranke , ne postoji uvedena u nomenkalturu ministarstva i ne krši zakon , nema takve partije niti Grupe gradjana. Mi nismo nijednog trenutka krili na koji način to hoćemo da regulišemo, samo smo tražili modus da ne prekršimo zakon“, tvrdi Vujić.
Vujić kaže da je druga stvar koja ostaje kao činjenica , a koju je nemoguće dostaviti Upravnom sudu ta da je predsednik Komisije Vladan Jerinić ćutao na glasanju i da ni u jednom trenutku nije članove Komisije izvestio da je on učestvovao i imao razgovor sa Pokretom. „ U dopisu Upravnom sudu isto se ne vidi da su oni nama dali nalog da promenimo ime sa usmenim obrazloženjem da imaju već takav slučaj u Valjevu i da ne treba da brinemo da li će potpisi biti važeći ili neće . Pred deset svedoka sekretar Izborne komisije nam je rekao , nemojte o tome vi da brinete vi samo promenite ime kao grupa gradjana , a već su bili takvi slučajevi“, navodi Vujić.

image Prvi ćovek Pokreta za Valjevo kaže potom da u trenutku kada su došli do toga da to treba da se ispravi Komisija je ponovo glasala. „ Bilo je glasanje da mi treba da promenimo ime i kad smo mi odradili ono što su nam rekli , oni su ponovo glasali i zaključili da je zaključak prihvaćen , ali su odbili našu listu. To se radi tako što su članovi izborni komisije glasali po interesima svijih stranaka , a posle daju zadatak pravnicima da to pravnički uobliče. I to se dogodilo nama. Oni su prvo izglasali odbijanje , a onda je četiri sata pravni tim mozgao o tome šta da napišu.  I šta su smislili , da smo pod jednim nazivom skupljali potpise , a pod drugim predali te potpise“, bio je decidan Vujić.
On kao primer prakse Komisije navodi slučaj SNS-a sa Grupom Gradjana Za Valjevo kada je ova partija prikupljala potpise za listu u čijem nazivu je bila i ova grupa gradjana , a potom po nalogu Komisije izmenila koalicioni sporazum i Grupu gradjana brisala iz naziva .
„ Sudije u Beogradu neće videti da su pojedini članovi Komisije pretili drugim članovima podelom koverti gde su pretili prijavama i obelodanjivanjem nekih njihovih radnji od ranije . Oni to nisu krili bili su jasni delili su koverete sa pretnjama da naša lista ne sme proći“, tvrdi Vujić.

Na pitanje novinara o kojim se to članovima Komisije govori , ko su ucenjivači, Vujić kaže: „ Dvojica članova Izborne komisije iz redova Pobede su delili članovima Izborne komisije koverte . Ispostavilo se da se u tim kovertama decidirano preti nekim krivičnim prijavama.“

Po informacijama do kojih je došla Vamedia, u GIK su stigla dva mejla upozorenja Komisiji upravo vezana za prolazak liste Pokreta.
Na pitanje novinara da li je moguće da Pobeda samo radi po nalogu neke veće partije Vujić je na kraju konferencije rekao da ima razloga da osnovano sumnja da je tako, te i da iza svega stoji jedna veća koalicija.

S.V.  

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.