Uklanjaju se bolesna i stara stabla

imageValjevo za razliku od brojnih drugih gradova Srbije ima značajne zelene površine. U proteklih par godina zasadjeno oko 1300 sadnica stabala drveća. Direkcija za urbanizam ovih dan uklanja bolesna i trula stabla koja su stara više od 70 godina .

Iako neki gradjani smatraju da po sopstvenoj procene neka stabla u gradu ne treba seći, Dragan Mojsilović zadužen za zelenilo u gradskoj Direkciji kaže da Direkcija mora voditi računa o starim , trulim i bolesnim stablima. „ Mogli ste ovde da vidite na keju Kolubare u samom centru grada imamo trula stabla koija prete da će pasti i samim tim ugroziti i živote gradjana i imovinu ne samo gradsku već i privatnu.Ova lipa je stara jedno 70 godina. Ovde ima još takvih lipa i na žalost neke od njih moramo da uklonimo. Ovde govorimo o pre svega bezbednosti života gradjana . Mi to ne radimo zato što je to nečiji hir“ , kaže Mojsilović.

On navodi da postoji Komisija koja se satane i donese odluku da li je neko stablo za uklanjanje. Do sada je uklonjeno oko 1000 stabala od čega najviše na Pećini , obolelih od potkornjaka . „ Borimo se da svako drvo koje je iole u nekakvoj fiziološkoj kondiciji sačuvamo , ali ono što je bolseno mora biti uklonjeno. Gradjani često reaguju po sopstvenoj proceni , ali ja ovde govorim po stručnoj savesti. Grad je dobio nasuprot sečenju 1300 novih sadnica. Pogledajte drvored u kardjordjevoj ulici , sve smo popunili . Posadili smo i u gornjem delu kardjordjeve sdnice i sve su se primile . Drvored kod Poljoprivredne škole posadjeno je oko stotinak platana i 99% se primilo“, navodi Mojsilović.
On tvrdi da je nedavno prilikom boravka na Kalemegdanu u Beogradu mogao da zapazi brojna bolesna stabla i loše stanje parka u pogledu zelenila. „ Valjevo nije ovako zeleno zahvaljujući sada nama već ranijim generacijama . valjevo je jedan lep i zelen grad , otidjite u druge gradove i obratite pažnju na ovo što govorim . Videćete da imamo daleko više drvoreda , o novim sadnicama da i ne govorimo“, objašnjava Mojsilović.

image Po njegovim rečima svaki gradjanin koji smatra da neko stablo ugrožava nejegovu bezbednost ili imovinu može kontaktirati komunalnu inspekciju koja potom obaveštzava Komisiju Direkcije koja izlazi na teren i procenjuje stanje .
U parku na Petom puku koji se trenutno rekonstruiše isečena su neka stabla ,a Amojsilović navodi da se radilo o stablima koja su ugrožavala vodove i stvarala na taj način opasnost. S druge strane posadjene su nove sadnice. „ Na Petom puku smo posadili oko 40 stabala. Proširenjem forlanda Kolubare lipe su došle do ivice i one guraju svjim invnzivnim korenom kamen .Sledeća veća voda će to kamenje pomeriti. Ostala je Pantićeva u jednom delu da se posadi drveće i neće biti ulice da neće imati drvored uredjen i zdrav , ono što je staro i bolesno mora se ukloniti“, zaključio je Mojsilović.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.