Uklanjanje arhitektonskih barijera

imagePrilaz mermernom mostu u Tešnjaru sada je moguć i invalidnim licima. Gradska Direkcija ove godine predvidela milion dinara za spuštanje ivičnjaka na javnim površinama.

Gradskoj Direkciji nedavno se obratilo jedno od invalidnih lica u Valjevu i zatražilo da se prilaz mermernom mostu omogući i licima u invalisdskim kolicima. Sam most imao je malu rampu , ali je na samom skretanju prema mostu iz Tešnjara postojao visoki stepenik što je opet onemogućavalo prilaz. „Uradili smo to najbrže moguće u okviru uredjenja gradskih trgova i Tešnjara, odnosno redovnog održavanja jer smo imali upravo u tom trenutku jedan tender kroz koji je to bilo moguće uraditi. Prilikom rekonstrukcije ovog prilaza rešili smo i problem površinske vode tako da sada teško neko može da pretpostavi da je tu nekada postojao visoki stepenik“, objašnjava Milan Trifunović pomoćnik direktora gradske Direkcije.
Svojevremeno su Centar za kulturu i Muzej postavili odgovrajuće rampe kako bi se omogućio ulaz i invalidnim licima , ali na žalost u samom Cenru za kulturu nije dalje rešavan ovaj problem . U Valjevu postoji još niz institucija koje nisu uredile svoj ulaz tako da bi mogli da ga koriste svi gradjani.
“ U našoj nadležnosti nisu ulazi javnih ustanova ili nekih preduzeća , mi smo zaduženi za javne površine i zato smo ove godine na poziciji uklanjanja arhitektonskih barijerta opredelili milion dinara . U planu je da uradimo spuštanje ivičnjaka gde god to ranije nije uradjeno. Sve nove rekonstrukcije ulica imaju spuštene ivičnjake kna prelazima i o tome se posebno vodilo računa dok one koje su radjene ranije nisu u projektima predvidjale takve stvari. To zaista nisu veliki zahvati u smislu posla i mi smo do sada svake godine radili na tome“, kaže direktor Direkcije Dragan Jeremić.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.