Do diplome za 1500 evra

      5 коментара на Do diplome za 1500 evra

imageU Valjevu postoji par privatnih škola koje omogućuju dobijanje diplome negovateljice za iznos do 1500 evra . U obdaništu ova škola više je nego popularna pa je pitanje šta će dogoditi kada brojne čistačice koje sada rade na tom mestu zatraže priznavanje svojih skoro stečenih diploma.

Medicinska škola u Valjevu ove godine upisaće 180 učenika medju kojima su i smerovi vezani za medicinske sestre, ali ne i medicinsku sestru vaspitača jer su takav upis imali prošle godine .
Sva ova deca moraće dobro da „zagreju stolicu“ da bi došli do diplome četvorogodišnjeg obrazovanja stim da za razliku od drugih škola učenici ovih smerova imaju obaveznu svakodnevnu praksu tokom školovanja u Opštoj bolnici. Oni koji pak ne žele da se školuju, kako stvari sada stoje, mogu diplomu da kupe za veoma kratko vreme.Iako su svi svesni postojanja takve privatne Srednje medicinske škole „Hipokrat“ iz Novog Sada , čini se da ta činjenica nikoga posebno ne uznemirava. U Medicinskoj školi kažu da ta privatna škola postoji već djugi niz godina i da su u proteklim godinama pokušavali da reše problem diploma koje oni izdaju , ali očito bez nekog većeg uspeha.
Za ovu školu posebno su zainteresovani zaposleni u valjevskom obdaništu pa je sve više onih koji za samo par meseci ostvare novu diplomu. Svojevremeno je u Valjevu bila prisutna i priča da se čak odeljenje te škole nalazi u zgradi obdaništa , što opet iz obdaništa demantuju , ali na temu novih brzo stečenih diploma niko ne želi da govori.
Nadležni u privatnoj školi ranije su izjavljivali da je sve legalno.

„ Znam šta me pitate , skoro smo dobili jedno pitanje iz ministarstva , da li znamo koje se privatne škole nalaze na teritoriji naše ŠU , a odgovor ŠU je bio da ministarstvo prosvete nije dostavljalo rešenja o osnivačkim aktima takvih škola tako da mi apsolutno nemamo evidenciju o tome“, rekla je za Vamediu ,Zorica Jocić načelnik ŠU .
Interesantno je da ministarstvo prosvete traži informacije od Školske uprave , a da samo nije upućeno ko ima i kakve dozvole za rad.
Po nezvaničnim informacijama Vamedie diploma po želji, košta do 1500 evra.
Ništa manje nije zanimljivo da je javnost uglavnom usmerena na Megatrend i Singidunum , privatne fakultete koji legitimno i legalno rade u Valjevu i širom Srbije , a da u potpunosti zanemaruje postojanje niza privatnih srednjih škola pa i onih viših na kojima se bez ikakvog truda i zalaganja samo uz materijalnu nadoknadu može ostvariti diploma.
Prava „poplava“ ovih diploma trenutno je u obdaništu , a diplome stižu sa raznih strana pa je i pravo pitanje šta će se dogoditi ako u jednom trenutku te diplome zatraže priznavanje rukovodstva . Odnosno da li bi u ovom primeru obdanište moglo ostati bez higijeničarki jer kako sada stvari stoje u Valjevu sa diplomom pedijatrijske sestre , sestre vaspitača mnogi brinu o kuhinji i higijeni.

S.V.

 

5 comments on “Do diplome za 1500 evra

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.