Tradicionalno plakati tamo gde im nije mesto

imageIzborna kampanja najčešće se ogleda i u ruženju grada lepljenjem predizbornih plakata tamo gde im nije mesto . Jedno od takvih mesta jesu saobraćajni znakovi, ali i ograde , privatni ormari za struju. Komunikolozi na nacionalnom nivou tvrde da je ovo nadosadnija kampanja ikada .

Svrha predizbornih plakata jeste da se putem njih prenese poruka glasačima koju šalje odredjena politička opcija. Neko bi rekao i klasično reklamerstvo , ali šta fgod da je u pitanju za svake izore u Valjevu iznova pričamo istu priču pri čemu gotovo da molimo političke partije da nas kao grad poštede ruženja grada . Ako ranije nisu postojali prostori na kojima je moguće zalepiti plakat , sada to više nije slučaj jer u gradu je značajno veći broj bilborda i panoa na kojima je moguće ostaviti svoju predizbornu poruku. Ipak svi ti prostori se plaćaju . Partijama je očito jeftinije da svoje predizborne poruke ostavljaju i na mestima gde to nije dozvoljeno. U gradskoj odluci o komunalnom redu jasno je navedeno da plakati mogu biti zalepljeni samo na za to odredjena mesta . Ako neko još misli da bi sada JKP „Vidrak“ koji je zadužen za čistoću grada trebao da sa brojnih mesta ukloni nečije prerdizborne plakate , vara se jer u obavezi ovog preduzeća je da ukloni samo ono što je palo na zemlju, a ne i skidanje plakata pogotovo ne sa privatnih objekata.
Pojedini plakati osvanuli su na stubovima saobraćajnih znakova , a ponegde i na samim saobraćajnim znakovima. U policiji kažu da oni nisu nadležni izuzev ukoliko neko od gradjana ne podnese prijavu . Za ove znake u Valjevu zadužena je Direkcija za urbanizam koja će očito po završetku kampanje morati da angažuje agenciju ili radnju koja se time bavi da saobraćajnu signalizaciju očisti od predizbornih plakata. To opet neće platiti partije koje su lepile već gradjani Valjeva.

image S obzirom da do 24. aprila ima još dana plakata će biti još , a ova priča mogla bi se smatrati i lepom molbom , još jednom, svim političkim partijama da se uzdrže od lepnjenja plakata tamo gde im nije mesto.
Igor Avžner, stručnjak za komunikacije za list Danas je izjavio da je za ovu kampanju , posmatrajući nacionalne bilborde i plakate ,karakteristično  da je apsolutno najdosadnija i najnekreativnija u istoriji višestranačja . Kako dodaje to odgovra samo onome ko ima svakodnevno pristup  do svih medija . Po nejgovim rečima poruke koje se vide na bilbordima nisu poruke o tome šta birače očekuje nakon izbora , odnosno ne šalju nikakvu izbornu poruku već su liderske pre svega ili opšte.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.