Stari smerovi stvaraju viškove , ali čuvaju radna mesta

imagePo svemu sudeći u Valjevu će bit dovoljno slobodnih mesta za upis svih valjevskih osmaka u srednje škole. Na žalost i dalje su prisutni neki obrazovni profili koji godinama stvaraju viškove na listama Filijale za zapošljavanje .

Kada je u pitanju upis djaka u srednje škole ŠU i škole dostavile su predlog ministarstvu po kome se traži mogućnost upisa za 1050 mesta. U Valjevu će za ovaj broj konkurisati 814 učenika. „ Poljoprivredna škola upisaće 6 odeljenja 180 slobodnih mesta , Tehnička škola devet odeljenja 270 slobodnih mesta , Medicinska 6 odeljenja 180 slobodnih mesta , Gimnazija sedam odeljenja ili 194 slobodna mesta, Ekonomska škola sedam odeljenja sa 210 slobodnih mesta, plus izdvojeno odeljenje Ekonomske škole u Osečini sa 60 mesta i Muzička škola 2 odeljenja sa 24 mesta“, kaže Zorica Jocić dodajući da će izvesno biti dovoljno slobodnih mesta za sve osmake koji će morati da pažljivo popune liste želja i pre svega dobro urade testove na maloj maturi.
U Ubu će 255 učenika konkurisati za 240 slobodnih mesta, u Mionici će za 670 mesta konkurisati 125 osmaka. U Ljigu će 120 svršenih osmaka konkurisati za 120 mesta . „ Mi smo uglavnom svuda podržali predloge osim kad je Lajkovac u pitanju jer Lajkovac ima 133 učenika osmog razreda , a mis mo predložili 120 mesta što su četiri odeljenja , a oni su tražili upis za pet odeljenja . Zašto smo tako odlučili ? Zato što je Lajkovac prošle godine upisao samo 99 učenika u srednju školu , a tražili su značajno veći broj. Taj veći broj je ostao nepopunjen i zato smo smatrali da ove godine nema potrebe za tako velikim brojem slobodnih mesta. Kada smo pokušali da te Opštine dobiju veći broj odeljenja okazalo se da oni to ne mogu da upišu jer je trend takav da deca idu ka većim centrima kao što je Valjevo gde postoji veći izbor smerova“, objašnjava Zorica Jocić načelnik ŠU.
U Poljoprivrednoj školi jedina razlika kada su u pitanju obrazovni profili jeste da nema upisa pekara, Tehnička škola ima isti predlog upisa kao I prošle godine, Medicicnksa škola uove godine nema upisa za medicinsku sestru aspitača, muškog I ženskog frizera , fizioterapeutskog tehničara, a umesto toga upisuju farmaceutskog tehničara , pedijatrijske sestre I sanitarne tehničare. Gimnazija će u Valjevu ove godine upisati tri odeljenja priorodno matematičkog smetra , a samo jedno društveno jezičkog smera stim da bilingvalno odeljenje ostaje. Ekonomska škola je ostala pri svojim standardnim obrazovnim profilima stim da je prošle godine bio kulinarski tehničar sa četvrtim stepenom , a ove godine neće biti upisa za četvorogodišnje školovanje kada su zanati u pitanju. “ Ono što pouzdano znamo jeste da trenutno kad je privreda Valjeva u pitanju Krušiku trebaju metalostrugar, metaloglodač I metalobrusač. Tehnička je napravila sporazum sa Krušikom da deca rade praksu u Krušiku I da nakon toga dobiju posao u toj fabrici. Ova tri zanimanja sadržana su u jednom smeru u Tehničkoj”, kaže Jocićeva . Na pitanje Vamedie zašto Ekonomska škola ponovo upisuje I predlaže smerove za koje se pouzdano zna da su suficitarni na tržištu rada unazad desetak godina Jocićeva kaže da to kolektiv škole sigurno zna. “ Sve oni to znaju , ali to je predlog nastavničkog veća”, kaže Jocić dok na konstataciju Vamedie da oni to ističu jer žele da sačuvaju radna mesta Jocićeva dodaje : “ Kada bismo gledali šta nam realno treba , nama mnogo toga ne treba”.
Sudeći po smerovima I profilima koje su škole predložile na evidenciji nezaposlenih može se za duži niz godina očekivati priličan priliv. Ono što je izvesno jeste da se računajući na ovakvo stanje može izvesti zaključak da brojni smerovi u školama zapravo čuvaju radna mesta prosvetnim radnicima . A o deci neka brinu roditelji I bake I deke.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.