Krušik školuje majstore

imageJedina izvesnost za svršene osmake u ovom trenutku po pitanju zaposlenja jeste ukoliko upišu novi zanat koji je potreban “Krušiku”.Ova fabrika će posle duže vremena na ovaj način dobiti kvalifikovane majstore bez prethodnih prekvalifikacija. “Krušik” stipendira I dobre djake.

Među 565 novozaposlenih u “Krušiku” u poslednje tri godine ima kvalifikovanog kadra , ali nije zanemraljiv ni broj ekonomista I medicinara koji su posegnuli z prekvalifikacijom kako bi došli do zaposlenja. To je razlog što je Krušik sa Tehničkom školom potpisao ugovor o školovanju majstora.
“ Jedno odeljenje od 30 đaka već se školuje za potrebe “Krušika”, a od septembra Tehnička škola uvodi novo trogodišnje zanimanje, operater mašinske obrade sa modulima metalostrugar, metalobrusač i mašinbravar, takođe odeljenje od 30 učenika. Njih po završetku školovanja očekuje posao u fabrici. S obzirom da će sve tri godine imati stalnu praksu kod nas i da se precizno školovati za određeno radno mesto, to je prvi primer dualnog obrazovanja u Valjevu, a mislim i šire,” kaže direktor “Krušika” Mladen Petković.

image Uz to, „Krušik“ od ovog meseca stipendira po dvojicu najboljih učenika i dvojicu slabijeg materijalnog stanja, sa po 5.000 dinara mesečno.
S obzirom na obezbeđene poslove u naredne dve godine “teške” 140 miliona američkih dolara, “Krušik” ima stalni otvoren konkurs za elektro i mašinske inženjere, dok na jedno mesto za rad u proizvodnji u kadrovsku službu stiže po deset prijava!
“Strateško opredeljenje nam je da ulažemo u obrazovanje majstora jer sada imamo nepovoljnu starosnu strukturu tog kadra. Sem toga, efikasnije je i jeftinije školovati budućeg radnika za mašinom, nego obučiti radnika druge struke za to”, kaže Petković.

Prosečna zarada u Krušiku je trenutno 46 000 dinara,a inženjerska plata se kreće u rasponu izmedju 60 000 I 100 000 dinara. Ova vojna fabrika sada zapošljava 1 700 ljudi.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.