Boravak delegacije iz Prilepa

imageU poseti Valjevu danas je delegacija iz makedonskog grada Prilepa. Povod za njihovu posetu je saradnja izmedju Valjeva i Prilepa. Delegacija Prilepa danas će u Valjevu obići Sajam SPREG i Istraživačku stanicu u Petnici, Valjevsku pivaru I akumulaciju Rovni.

Ovog prepodneva razgovarali su sa predstavnicima Valjeva , a gradonačelnik Stanko Terzić kaže da danas u Valjevo nije mogao da dodje I predstavnik Vitaminke , najveće fabrike za preradu voća I povrća, koji je izrazio žaljenje što mi nismo u Valjevu uspeli da sačuvamo Srbijanku onako kako su to oni učinili u Makedoniji. “ Sa prilepom već imamo lepu saradnju ,delegacija grada je bila pre dve godine u Prilepu. Zaista mi je zadovoljstvo da možemo da ih ugostimo pogotovo što je Prilep jedna od nekada zbratimljenih gradova. Težište razgovora bilo je na unapredjenu saradnje na privrednom I kulturnom planu”, rekao je Terzić.
Gradonačelnik Prilepa Marjan Risteski posebno je istakao dosadašnju kulturnu saradnju dva grada.”Već imamo kulutrnu saradnju , ali ova naša poseta je sa ciljem da ostvarimo I ekonomsku saradnju . Valjevo I Prilep su slični gradovi I naš zajednički interes je da ispratimo nastojanja Srbije I Makedonije u približavanju EU I mogućnost da zajendički iskoristimo fondove EU. Nadam se da ćemo na Sajmu moći da razmenimo iskustva sa vašim privrednicima I da uspostavimo privrednu saradnju”, rekao je Risteski.

image Saško Samardžioski, direktor Prilepske pivare je ujedno i predsednik tamošnje Privredne komore je novinarima rekao da su u delegaciji doveli desetak predstavnika prilepskih kompanija kako bi videli u kojim oblastima mogu ostvariti poslovnu saradnju .“ Ovde smo da razmenimo iskustva i upoznamo prednosti naše i Vaše proizvodnje i pokušamo da zajedno radimo“, rekao je Samardžioski.
Večeras će u Valjevo stići i delegacija Velenja koju će predvoditi predsednik Opštine Bojan Kontić pa će po rečima gradonačelnika Terzića biti upriličen i trilateralni sastanak na kome će se razgovrati o zajendičkom apliciranju u Fondovima EU.
U delegaciji Prilepa su još :
Irena Jakimovska, menadžer Komfi Angel, Goran Cuculoski, vlasnik Krivogaštanipromet, Gordana Tošeska, direktor Vodostopanstvo Prilep, Stevčo Dimeski, regionalen direktor Stopanske banka Skopje, Zvonko Ѓorѓioski, direktor mesne industrije Marfil, Risto Najdoski, Regionalna komora Prilep, Petar Risteski, direktor Opšte bolnice Prilep, Drage Zvezdakoski, načelnik finansija Opštine Prilep, Zeroski Kostadinčo, direktor kompanije Niki komerc Prilep.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.