Terzić: Upravljali smo gradom i budžetom domaćinski

imageNa poslednjoj sednici Gradskog veća u ovom sazivu gradonačelnik Stanko Terzić zahvalio se svojim saradnicima na saradnji rekavši da će Veće ostati upamćeno po svom radu. Terzić danas rekao da narednoj vlasti ostavlja domaćinski budžet , a ne „vruć krompir“ ili „kukavičje jaje“.

Članovi Gradskog veća po mišljenju gradonačelnika iako dolaze iz redova devet političkih partija u protekle četiri godine pokazali su kontinuitet i složnost u radu. „ Bilo je na sednicama neslaganja i uzdržanosti od glasanja ponekad , ali je tobilo vrlo retko . Uglavnom je ovo Veće glasalo jednoglasno i složno po svim pitanjima . Održali smo 81 sednicu Veća i ko zna koliko još radnih sastanaka“, rekao je gradonačelnik Stanko Terzić zahvaljujući se članovima Veća na dosadašnjoj saradnji.
Govoreći o stanju budžeta u ovoj godini gradonačelnik je istako domaćinski odnos prema trošenju sredstava i odgovoran odnos prema servisiranju svih obaveza grada.
„ Na računu trenutno imamo 490 miliona dinara .Kada pogledamo obaveze koje redovno izmirujemo mi sa tim novcem možemo mnogo. Grad ima dva kredita i to kredit kod Komercijalne banke uzet za potrebe Toplane 108 miliona i rok vraćanja 2018. godine. Drugi kredit je 115 ,7 miliona dinara koji smo uzeli za industrijsku zonu Stefil kada je otkupljivana i rok vraćanja je 2020. godina. Imamo još 19,4 miliona Fondu za razvoj, 14 miliona za radove na vrtiću, 4 miliona za radove na školi u Brdjanima i 1,2 miliona za Dom zdravlja . To je ukupno 243 miliona koje dugujemo komercijalnim bankama i mi taj dug možemo da vratimo kad hoćemo i to u celosti. Možemo i sutra. Toplana ima dug prema KFW 4 za projekat toplifikacije 2,2 miliona evra . Nešto smo platili u januaru i sve u svemu mi možemo sve ovo da platimo sutra i to je rezultat naše finansijske likvidnosti“, rekao je Terzić.
On smatra da budžet grada treba da bude primer drugim gradovima u smislu upravljanju finansijama.

image „Nismo dozvolili da se ovde primeni sistem zaduživanja i trošenja bez mere ne uzimajući u obzir ko će to vratiti . Nismo dozvolili da budućoj vlasti ostavimo „vruć krompir „ ili „kukavičje jaje“ da bi oni proveli mandat u vraćanju dugova. Zato smo ponosni na ove rezultate“, reko je Terzić objasnivši da su sredstva obezbedjena štednjom i povećanjem prihoda bez povećanja poreskih nameta.
„Dobili smo i od države povraćaj sredstava utrošenih u situaciji poplave . A zašto? Zato što smo na vreme i ažurno dostavili svu dokumentaciju i dokazali da smo sve namenski utrošili . Dobili smo 114 miliona za školu u Brdjanima i Gimnaziju , dobili smo od donatora sredstva za mostove i prodali smo po dobroj ceni placeve u industijskoj zoni i praktično vratili uloženo“, objasnio je Terzić.
Gradonačelnik je podsetio da u mnogim gradovima gradjevinska sezona nije ni počela , a da se u Valjevu već uveliko radi.
U samom gradu trenutno je aktivno nekoliko gradilišta : Milovana Glišića, Vojvode Mišića, kreću radovi u Karadjordjevoj i Uzun Mirkovoj ulici , izvode se radovi na parternom uredjenju škole u Brdjanima, gradi se saobraćajnica u industrijskoj zoni, u toku je i izgradnja trim staze na Pećini, u maju se očekuje početak rada Stop Shopa . U toku je izgradnja kanalizacione mreže u Goriću , vodovodne mreže u Donjoj Grabovici i Kamenici . Most u naselju Veselinovići biće svečano otvoren večeras.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.