Danas su Mladenci

      Нема коментара на Danas su Mladenci

imageSrpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih, koji su postradali za Hristovu veru 320. godine.

Svi ovi mučenici su bili mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici /mladenci/ u svome domu primaju goste, a ovi im donose poklone i na taj način im pomažu na započetku njihovog braka i života u bračnoj zajednici.

Jedan od srpskih običaja na Mladence jeste i pravljenje kolača koji se zovu mladenčići.

Mladenci uvek padaju uz Časni post i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana mora biti posna radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Mladenci se praznuju 22. marta po novom, odnosno 9. marta po starom kalendaru.
Za ovaj praznih u srpskom narodu postoje brojni običaji, a jedan od njih, koji je vezan za dan mladenaca jesu mladenčići koji se mese kao uspomena na smrt "Četrdeset mučenika".Žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, peku ih i premazuju medom. Kolačići mogu biti kružnog oblika, ali i u obliku noža, makaza, sablje, ovce, pileta.

Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali je u praksi ipak drugačije. Mladencima toga dana u goste dolazi samo najuža porodica i prijatelji.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.