Mostovi -Rezultat na kom zavide Valjevu

imageNakon što je Valjevom u maju 2014 godine protutnjala poplava situacija na terenu ukazivala je na 20 mostova koja treba izgraditi..Preostala izgradnja još samo tri mosta od kojih dva nisu u nadležnosti grada.

Kolike probleme može da donese nekoliko kišnih dana u Valjevu bilo je jasno 2014. godine kada je sama voda pričinila ogromnu štetu , a potom izazvala klizišta kojih je u valjevskom raju registrovano preko 300.
Prve procene vezane za mostove koje je voda odnela bile su da se radi o 100 miliona dinara potrebnih za njihovu ponovnu izgradnju za šta grad nije imao sredstva. „Analizom situacije na terenu stručne službe Direkcije ustanovile su da je potrebno uraditi 20 mostova za šta mi nismo imali novac pa su morali biti odredjeni proriteti i tu smo pre svega na umu imali koliko je domaćinstava ostalo bez komunikacije sa putevima baš zbog urušavanja mostova. Na spisku ih je tada i u tom tenderu bilo devet. Ne treba zaboraviti da dva od pomenutih 20 nisu u nadležnosti grada“, navodi direktor Direkcije za urbanizam Dragan Jeremić.
U 2014. godini uradjeno je odmah pet mostova i to : most u Oglađenovcu na putu Eračko groblje-Oglađenovac,most u Gornjoj Bukovici-drumski,most za Đurđeviće u Babinoj Luci- drumski,most u Valjevskoj Loznici,Ćebići u Jovanji-drumski, od šasije.
U istoj godini uradjeni su i pločasti propusti u Radjevom selu . „ U 2015. godini nastavili smo sa izgradnjom mosstova po programu koji smo uradili i to su Aničići- drumski,most preko reke Gradac za Novakoviće,most preko rukavca reke Kolubare u selu Veselinovcu,most preko reke Obnice na putu za Paramentića kuće. Svi ovi mostovi gradjeni su od sredstava grada i raunajući ove pločaste propuste koštali su 36 ,8 miliona dinara. Od sredstava grada uradjeni su navozi Aničići i Paramentići, privremeni prelaz Aničići jer smo morali do izgradnje obezbediti komunikaciju, navoz i pristupna sobraćajnica Veselinovići, sve ukupno iz budžeta izdvojeno je 49,8 miliona dinara“, kaže Jeremić.
Zbirno gledano u protekle dve godine uradjeno je 15 što većih što manjih mostova i pločastih propusta . „ Bez sredstava donatora ovako veliki posao ne bi mogao bit završen . Izgradnju mostova pomogli su Kancelarija za obnovu, Vlada Japana, Dijaspora u ukupnom iznosu od 43,1 milion dinara. Javnost je već upoznata da su najveća donatorska sredstva obezbedjena za most u Veselinovvićima za koja je sredstva obezbedila Kancelarija 29 miliona dinara, a svi radovi ukupno su iznosili oko 93 miliona dinara ,“ navodi Jeremić.
Preostala su tri mosta od kojih dva nisu u nadežnosti grada već ministarstva pravde i radi se o mostovima na prilazu Kazneno popravnodm zavodu , ali i još jedan most na reci Gradac kod restorana Vidra . U pitanju je pešački most dužine 18 metara gde je potrebna i izgradnja stuba i podpornog zida.
Direkcija je za ovu godinu najavila izgradnju još četiri manja mosta i to u Ćebićima u Jovanji, most u Medovici , Bukovici i pločasti propust u Ogladjenovcu.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.