Gde je logika?

      Нема коментара на Gde je logika?

imageVodovodni pravac prema Brankovini neće biti radjen ni ove godine. U medjuvremenu umesto pravca prema Brankovini što je konzumno područje od 15 000 potrošača uradjen vodovod prema Divcima za 4 500 potrošača.

Prva procena grada bila je da vodovodni pravac za Brankovinu sa ugradnjom svih potrebnih crpnih stanica i cevovoda može da košta do 132 miliona dinara. U ovaj projekat grad je ušao uz podršku države , ali i donatora kao što je bila Crkva svetog spasa. Projekcija je bila da 20% troškova snosi grad , a ostatak novca obezbedi Direkcija za vode. Radovi na ovom vodovodnom pravcu do sada su realizovani u izgradnji cevovoda od ulica Vlade Danilovića i Karadjordjeve do Ulice Braće Veliković u MZ Peti puk.Završeni su radovi na izgradnji dve crpne stanice . Projekat izgradnje predvidja izgradnju potisnog cevovoda do crpne stanice na Kličevcu , igradnju još jedno rezervoara i potom cevovod do Divljeg brda i do Brankovine za šta je neophodno obezbediti od 80 do 85 miliona dinara.

Iako ova cifra može da zvuči pretenciozno ostaje injenica da su poslednji radovi na ovom cevovodu izvedeni krajem 2012. godine te da nakon toga nije bilo ulaganja u ovaj vodovodni pravac. JKP „Vodovod“ predlagao je kreditno zaduženje kako bi se posao završio što grad nije prihvatio iako je argumentacija bila jasna , a to je da se izgradnjom vodovodne mreže prema Brankovini obezbedjuje stabilno snabdevanje vodom oko 15 000 potrošača s obzirom da ovaj vodovod ne obezbedjuje samo vodu za meštane Brankovine i nekoliko okolnih sela već i za ceo severozapadni deo grada . Rezervoar na Kličevcu ima potencijal da u slučaju nestanka vode u celom gradu na 48 sati , grad u potpunosti snabdeva vodom.
Umesto toga grad je iznenada doneo odluku da se pristupi izgradnji vodovoda za Divce sa sve rezervoarom . Republika je za ovaj vodovodni pravac izdvojila 10 miliona dinara, a prvi proračun bio je da bi vodovod mogao da košta 3o miliona dinara.
Ipak konačno podvučena crta pokazala su ulaganja u visini od 42 miliona dinara. Polovina novca za vodovod prema Brankovini i stabilno snabdevanje grada vodom.
U medjuvremnu dok je trajala izgradnja vodovodnog pravca Divci nije bilo izdvajanja za vodovod Brankovina uz argumentaciju koja se i pred kraj prošle godine mogla čuti da grad nema novca za ovu namenu. U ovoj godini je prvobitno zbog verovatno postojanja pozicije u budžetu bilo predvidjeno samo 7 miliona što je razumljivo nedovoljno pa je taj novac preraspodeljen na drugu poziciju.
Kontinuirano ulaganje za Brankovinu do sada bi rezultiralo izvesno sa više od 50% izvedenih radova i stvorilo dobar osnov da u narednih par godina istom dinamikom ulaganja vodovod bude završen. Ali, nije.
Do kraja ostaje nerazumljivo iz kog razloga je grad najednom odlučio da je pravac prema Divcima važniji iako je tri puta manji broj korisnika u pitanju?
Kad logika ne pomaže sve je na pretpostavkama , a jedna od njih je da je ovaj vodovod Divci imao značajnije korisnike . Ili možda ne samo značajnije već i uticajnije?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.