DS : Sednica Skupštine do subote ujutro

imageValjevske demokrate izračunale da zbog brojnosti tačaka dnevnog reda i činjenice da je sednica Skupštine predizborna , ona može potrajati do ranih jutarnjih sati narednog dana. Utisak nakon konferencije DS-a je da se mnoge tačke mogu smatrati „kukavičjim jajetom“.

Valjevske demokrate tvrde da je za sednicu Skupštine stigao materijal sa 48 tačaka dnevnog reda ,a da je u najavi bar još 15 potvrdjenih tačaka dnevnog reda. „ Kako smo počeli tako i završavamo . Obimnim dnevnim redom. Ako se tri odbornika jave po jednoj tački dnevnog reda , vreme njihovog obraćanja je 20 minuta , izračunajte 60 tačaka puta 20 minuta to je 1200 minuta to je 20 radnih sati. Ako počnemo u 10 pre podne i radio bez pauze završavamo sutradan ujutro u šest sati“ , rekao je odbornik DS-a Slobodan Pavlović.
Demikratama su posebno bile interesantne tačke 3 i 4 , što je najpre pretres odluke o stavljanju van snage odluke o izmeni Statuta grada. „ Mi smo pre više od godinu dana oformili komisiju za promenu statuta , komisija se očito nijednom nije sastala i sad stavljamo predlog da se ta ista komisija i ukine. Zašto smo je i formirali uopšte? Već 4. taka dnevnmog reda kaže pretres predloga odluke o izmenama i dopunama Statuta grada Valjeva .Znači ipak želimo da menjamo neke delove Statuta ? A šta se želi promeniti? To je zanimljivo . Član 3. pa se tu navodi od 1 do 16 i u delu gde su ovlađćenja se navodi –odlučuje o zahtevima za otkup stanova u svojini grada. Šta je ovo?“upitao je Pavlović.
On kaže da da je Demokratska stranka u više navrata tražila spiskove stanova sa podacima o stanarima , ali da iako je zahtev podnela pre više od godinu dana nikada nijedan papir nije dobila .“ O kakvim se to tajnim stanovima radi? i ko na kraju da ih otkupi?“, pita Pavlović.
Nije teško izvesti zaključak da je ova tačka dnevnog reda zapravo „kukavičje jaje“ koje , može se pretpostaviti, sledi ranije odluke o stanovima grada odnosno o njihovom raspolaganju. Javna je tajna da mnoge od tih stanova koriste zaposleni u Upravi . Ali te podatke očito ne može da donbije ova odbornička grupa .
Medju kritikama upućenim aktuelnoj vlasti Demokrate su navele slučaj Umetničkog studija Trnavac za koji grad izdvaja više od 4 miliona dinara godišnje . „ Oi organizuju samo dve izložbe godišnje , za 4 zaposlena odlazi preko 2 miliona dinara . Ljudi pa šta rade ta četiri zaposlena tokom godinu dana , ako u programu navedu samo dve izložbe ? To je očito mesto gde racionalizacija broja zaposlenih može biti izvršena bez problema“, kaže Pavlović.
Demokrate posebno skreću pažnju javnosti na metrenje i kontrolu kvalitetea vazduha . „ Grad Zavodu za javno zdravlje plaća ovu uslugu sa 950 000 dinara , a da pogledamo merna mesta . Prvo mesto dvorište Zavoda . Mi plaćamo njima da mere zagadjenost u sopstvenom dvorištu. Potom drugo mesto je obdanište Kolibri u Novom naselju i treće merno mesto je obdanište na Petom puku. Znači mi nemamo pojma kakva je zagadjenost vazduha sa druge strane Kolubare . Niko to ne proverava na Poparama, u MZ Gradac , delu Brdjana . Ako nemamo para da plaćamo više od tri merna mesta , možemo li ih bar pravilno rasporediti?“, kritikuje Pavlović.
Kultura i ustanove kulture bila je tema na koju se osvrnula odbornica Milka Erić Vasiljević Ona kaže da se cveć godinama niko ozbiljnije ne bavi ustanovama kulture i to govori o odnosu prema kulturi. „Više od četiri godine ne postoji komisija koja bi se bavila radom ovih ustanova. Niko ni ne zna njihove stvarne potrebe, a ni potrebe gradjana. Valjevo se tu uklapa u stanje stvari u Srbiji generalno. Valjevo se sdruge strane trudi da bude pošten serviser ustanova kulture. Problem je u tome što se sredstva koja se izdvajaju kreću na nivou od pre šest godina . Grad izdržava nosioce kulturnog života , ali programska sredtva su nedovoljna. Na svim drugim pozicijama sredstva su uvečana osim u kulturi. Zato smatramo dfa je kultura potpuno potisnuta i politički neprofitabilna i zato je i marginalizovana. Kultura živi , ali tavori“, rekla je Erićeva.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.