Danas Zadušnice

      Нема коментара на Danas Zadušnice

imageTradicionalne zadušnice danas su podržane lepim vremenom stvorile velike gužve na valjevskim grobljima. Pored sveća i cveća Valjevci tradicionalno iznose i hranu.

Gužve na valjevskim grobljima prisutne su od ranog jutra shodno verovanju da sveće koje se namenjuju treba paliti isključivo u prepodnevnim časovima.Brojne porodice verujući da je potrebno poraniti kako bi se sveće upalile iste pale u svojim domovima.
U pravoslavlju svaka subota je zadušna subota , ali medju njima se razlikuju četiri Velike zadušne subote.Nazvane po praznicima kojima prethode, četiri zadušne subote su: današnje  z Zimske ili zadušnice u mesopusnu subotu, jer prethode pocetku Velikog ili Časnog posta. Osim njih, postoje još Miholjske zadušnice – u subotu pred Miholjdan (uvek je 12. oktobra po novom kalendaru), Mitrovske zadušnice – u subotu pred Mitrovdan (uvek je 8. novembra), kao i Duhovske ili Trojične zadušnice, u subotu pred Duhove (promenljivog su datuma jer zavise od datuma Vaskrsa, a on je pokretni praznik) .

image Uobičajeno je da se na zadušnice drži Liturgija, na kojoj sveštenik preliva vinom donešeno žito (koljivo), a posle službe se odlazi na groblja, gde se pale sveće, a sveštenici obilaze i kade grobove.
Ipak u narodu je očuvan niz običaja vezanih za ovaj praznik posvećen mrtvima počev od spremanja posebnih kolačića, uštipaka ili posebnih vrsta pogače.
Običaj koji je vrlo čest u Valjevu je da se na grob iznosi od svega po malo što se taj dan nadje na trpezi ukućana.
Standardno na Novom groblju pored velikog broja posetilaca bio je prisutan i veliki broj onih koji prose i sakupljaju hranu ostavljenu na grobovima. Ipak oni ne uzimaju sve pa se u popodnevnim satima kada se posetioci razidju  na groblju najčešće okupljaju psi lutalice u potrazi za hranom.  
Pored voskara danas su dobro pazarili i oni koji prodaju veštačko cveće ili prirodno pa je sam ulaz u Novo groblje bio gotovo zakrčen brojnim prodavcima ove vrste robe.
Dugogodišnji problem svakako jeste parkiranje pa su u pre podnevnim satima i pripadnici policije regulisali saobraćaj.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.