Država refundirala 71 milion

imageVlada Srbije nadoknadila je preostalih 71 milion dinara koje je Valjevo utrošilo u vreme vanredne situacije.Odlukom veća ovaj nova biće rasporedjen na različite pozicije gradske Direkcije. Ipak izostanak sednice Skupštine prolongiraće početak predvidjenih radova.

U vreme vanredne situacije izazvane poplavom Grad Valjevo utrošio je 113 miliona dinara na htinu sanaciju i intervencije . Prvi deo novca država je nadoknadila samo dan pred početak 2015. godine dok je drugi deo refundiran prošle nedelje. Ovaj prihod u budžet uslovio je rebalans budžeta koji kao ni plan i program Direkcije shodno novim prihodima nije prošao jer sednica Skupštine nije održana. Gradonačelnik Stanko Terzić planove Veća informisao je da prihodi u gradski budžet nikada nisu bili bolji te i da je za oko 40 miliona više trenutno u budžetu sada nego prošle godine u ovo vreme. Terzić je rekao i da je na računu grada trenutno 490 miliona dinara. Iako iz sednice u sednicu Terzić navodi sve veći iznos sredstava u budžetu on ipak tvrdi da se sredstva troše te i da je u gradu otvoreno nekoliko gradilišta.
Novih 71 milion biće rasporedjeno na različitim pozicijama budžeta gradske Direkcije.
„ Sredstva će pre svega biti utrošena na puteve i ulice , ali i klizišta koja su upravo produkt tih velikih padavina i poplava.Od ovih 71 milion, 30 miliona je stavljeno na poziciju putne infrastrukture, 21 milion je stavljen na poziciju ulica i 20 miliona dinara je stavljeno na poziciju klizišta. Na poziciji ulica dodali smo još dve i to Poparski put ulica koja ima višegodišnji problem sa kanalizacijom i vodovodom i zaista je u lošem stanju i druga je ulica Vlade Zečevića. Što se tiče puteva tu nismo ništa dodavali sa ovim novcem bie dovoljno da uradimo ono što smo predvideli“, kaže Dragan Jeremić direktor Direkcije .
Jeremić ističe da su klizišta jedna od najbolnijih tačaka grada sobzirom da ih ima preko 300. Klizišta će biti radjena po programu sanacije koji je usvojen pre godinu i po dana.
„ Došlo je do promene u jednoj od naših unutrašnjih pozicija jer smo 7 miliona dinara sa vodovoda Brankovina prebacili na poziciju vodovoda u Grabovici s obzirom da ovih 7 miliona završavaju vodovod u Grabovici , a za Brankovinu to nisu dovoljna sredstva jer je za taj vodovod potrebno 65 miliona dinara. Sve ostalo je ostalo isto bez promena“, objasnio je Jeremić .
Kako se moglo čuti za par dana biće otvoren i tender za rekonstrukciju i trećeg dela Karadjordjeve pa se početak radova očekuje za kraj marta. „ nadamo se da će do tada biti završene rekonstrukcije ulica Milovana Glišića, Sindjelićeve i Vojvode Mišića kako ne bismo imali saobraćajni kolaps u gradu. Trenutno je nešto sporiji „Vodovod“ jer nema dovoljan broj ljudi kako bi brže zav ršili svoj deo posla , ali se nadamo da će i oni ubrzo svoje raedove privesti kraju kako bismo mogli da pristupimo asfaltiranju“, zaključio je Jeremić.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.