Sednica Veća za neku sednicu Skupštine

imageDanas će biti održana sednica Gradskog veća na kojoj je ponovo desetak tačaka dnevnog reda. Kako do konstitutivne sednice gradskog parlamenta više neće biti sednica Skupštine svi su izgleda da bi prva naredna sednica mogla trajati nekoliko dana.

Za poslednju sednicu Skupštine bilo je vezano oko pedeset tačaka dnevnog reda , ali zbog pitanja nagrada i zvanja ova sednica nije ni održana jer nije bilo kvoruma za njeno održavanje . Pomenute tačke dnevnog reda ostale su da čekaju novu sednicu za koju je bilo pripremljeno tek nekoliko tačaka . Iako je ta druga sednica počela ona se nije ni završila pa su izabrane tačke dnevnog reda ostale da čekaju bolja vremena .
Ovog prepodneva još jedna sednica Veća ima kao najvažniju tačku dnevnog reda povlačenje rebalansa budžeta iz procedure . Podsećamo , u pitanju je 71 milion dinara koje je država refundirala gradu za utrošena sredstva u vreme elementarne nepogode 2014. godine .
Ali šta je sa onih prethodnih pedeset tačaka dnevnog reda za koje su takodje održane sednice Veća i kojima je potrebno usvajanje od strane Skupštine? Za sada očito ništa jer se čeka da prodje izborna kampanja pa će toj sednici verovatno biti pridodate iznova stare tačke koje nisu razmatrane , ali i nove koje u medjuvremenu pristižu. Kako realno treba očekivati da nakon izbora pregovori o formiranju vladajuće većine potraju , a posle prethodnih izbora su trajali od maja do jula , pitanje kada bi konstitutivna sednica trebalo da bude održana , a još veće kada će tačke koje su odavno trebale da se nadju na dnevnom redu biti razmatrane. Kako sada stvari stoje ta sednica zbog obimnog dnevnog reda može potrajati i par dana .
IZa održavanje sednice Skupštine zakonski limit je tri meseca , ali se situacija menja u trenutku raspisivanja lokalnih izbora pa se eventualna sednica može u kampanji zakazati samo ukoliko je na dnevnom redu neka tačka vezana za vanredne situacije , vanredna stanja i slično.
Koliko će novi odbornici biti spremni i upoznati sa tačkama o kojima bi trebalo da raspravljaju podjednako je veliko pitanje , a nije isključeno da će neke tačke dnevnog reda biti možda i ukinute u zavisnosti od procena i namera nove vladajuće većine.
Iako se sa nivoa države glasno poručuje da izbori ništa ne koče te i da se nastavlja sa radom te i da Srbija ne sme stati , svi su izgledi bar sa ovom situacijom koju imamo u Valjevu da je mnogo toga stalo zbog izbora.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.