Škola u Brdjanima počinje sa radom 1.septembra

imageŠkola u Brdjanima otvoriće vrata za djake prvog septembra. U objekat škole koji se gradio 15 godina uloženo je preko 300 miliona dinara. Stara škola biće adaptirana u obdanište i ambulantu.

Poslednje faze radova na izgradnji Šeste škole u Brdjanima privode se kraju . U prošloj godini i delom u ovoj uloženo je što sredstvima ministarstva što grada oko 150 miliona dinara , a radovi su obuhvatali zanatsko instalaterske radove i parterno uredjenje . Gradonačelnik Stanko Terzić informisao je članove Veća o činjenici da je ministarstvo obrazovanja odobrilo gradu 25 miliona dinara za opremanje škole . Sa ovim opremanjem škola bi u funkciji trebalo da bude već od 1. septembra .
Radovi na izgradnji počeli su 2000 godine sa prekidom do 2003. godine i do tada je uloženo 50 miliona koje treba revalorizovati prema vrednosti dinara. U radove od 2009. godine i 2010-te uloženo je oko 147 miliona dinara od čega je 118 miliona dinara obezbedio grad u budžetu , a 28 miliona je dalo ministarstvo prosvete sa poslednjih 150 I dodatnih 25 miliona od ministarstva u školu u Brdjanima uloženo je više 300 miliona dinara.
Useljenje u novi objekat sada čeka oko 800 učenika , a stara škola bi po rečima gradonačelnika Terzića trebalo da ima dvostruku namenu . “ Jedan deo škole biće adaptiran u obdanište s obzirom da su obdaništu potrebni dodatni smeštajni kapaciteti I da nam svake godine jedan deo dece ostaje neupisan . Drugi deo stare škole biće ambulanta Doma zdravlja jer u MZ Brdjani nema sada ambulante , a to je velika Mesna zajednica I za njom je u više navrata do sada iskazivana potreba. Dobro je što je ministarstvo prosvete pozitivno odgovorilo na naš zahtev za opremanje škole tako da ćemo ta sredstva koja smo planirali iz budžeta moći da iskoristimo za druge namene”, rekao je Terzić.

Izgradnju Šeste škole mnogi su do sada nazivali Skadrom na Bojani s obzirom da je potrajala 15 godina . Ona je bila predmet I političkih prepucavanja pa se uglavnom SPS-u koji je započeo svojevremeno gradnju uglavnom ova škola stavljala na teret I predstavljala kao problem . Činjenice pokazuju da je demokratski orijentisana gradska vlast od 2000 bila protiv izgradnje objekta dok je u drugom navratu upravo od 2008 godine I još jednom demokratskom mandatu izgradnja nastavljena .
Krajem tih devedesetih godina započeta je I izgradnja Hale sportova koja je doživela istu sudbinu kao I škola stim da se za nastavak radova u smislu zidanja I dalje traže sredstva .
Sada se svi slažu da je Valjevu potrebna nova škola , potreban je I prostor za ambulantu I obdanište , a ostaje pitanje da li kad već nemamo kao grad novca investicije koje su potrebne gradu treba da budu zakočene I iz političkih razloga ? Zašto već jednom ovaj grad ne može da se dogovori šta je to što nam je potrebno , a da to ne bude tema partijskih prepucavanja ?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.