Obdanište ipak prekršilo zakon o broju zaposlenih

imageObdanište u Valjevu moraće da revidira broj zaposlenih i uskladi se sa odlukama o maksimalnom broju zaposlenih . Ustanova za ovu godinu u programu predvidela zapošljavanje još 40 lica što neće biti moguće . Veće naložilo direktoru da reši novonastali problem i zabranilo dalje zapošljavanje.

U izveštaju o poslovanju u 2014/2015. godini PU „Milica Nožica“ se navodi da je obdanište prošlu godinu završilo sa 376 zaposlenih i to : 321 zaposleni na neodredjeno radno vreme, 24 zaposlena angažovana radi zamene za zaposlene na dužem odsustvu, 5 zaposlenih na odredjeno vreme, 1 pedagoški asistent na odredjeno vreme od 12 meseci i 25 zaposlenih angažovanih na osnovu proširene delatnosti . Gradonačelnik Stanko Terzić danas je posebno ukazao na problem velikog prijema u obdanište , a pomoćnik Milorad Ilić objasnio je i ukazao na propuste .
„Obdanište može imati 299 zaposlenih i 14 koje samofinansira. To je maksimalan broj radnika . Nije dozvoljen veći broj radnika ni uz saglasnost Vlade RS . Do tog maksimalnog broja može biti zaposlenih. Samo do tog broja i može da se dobije saglasnost . Ovde koliko ja mogu da vidim predvidjeno 383 radnika, to nije moguće. Nije moguće. Mislim da niste razumeli odluku koju je Skupština grada donela gde je vrlo jasno rečeno koji je maksimalan broj radnika za sve ustanove , preduzeća i upravu . Taj broj ne sme da se premaši nikako i preko tog broja nema ni saglasnosti Vlade. Samo do tog broja može da se dobije saglasnost . Tako da 383 radnmika je mimo odluke Skupštine „, rekao je decidno Ilić.
Sam direktor Ustanove Zlatomir Marković nije komentarisao ove primedbe ,a gradonačelnik je naložio načelnici društvenih delatnosti Zori Bojičić i načelnici gradske uprave Jelici Stojanović da urede broj zaposlenih u obdaništu u skladu sa zakonom i aktima koja su doneta.
Vamedia je još ranije ukazivala na odstupanja od zakona po pitanju zapošljavanja u obdaništu na osnovu podataka koje je samo obdanište dostavilo gradu na prosledjivanje ministarstvu. Direktor Marković tada je u izjavi medijima tvrdio da je sve u skladu sa zakonom .Sada kada je grad reagovao po pitanju broja zaposlenih jasno je da broj zaposlenih ipak nije u skladu sa zakonom . Ostaje da se vidi kako će obdanište sada rešiti situaciju sa viškom zaposlenih , a u skladu sa nalogom dobijenim od Gradskog veća.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.