Od bespravne gradnje do legalizacije fabrike vode -VI

imageDa je poslovanje valjevskog biznismena Vidoja Vujića uvek bilo »transparentno« pokazuje upravo započeta priča o legalizaciji izgradnje fabrike »Vujić vode« . Za one sa slabijim pamćenjem Vidoje Vujić se 2004. godine pred kamerama obavezao da će gradu uplaćivati 4 pare po litru vode. Ili je Vujić slabo flaširao vodu ili ne gleda televiziju tek u gradsku kasu nikada nije uplaćen nijedan dinar po ovom osnovu.

Izgradnju svoje fabrike vode valjevski biznismen i vlasnik velikog broja nepokretnosti Vidoje Vujić započeo je bespravno bez ikakvih dozvola , saglasnosti. Gradjevisnka inspekcija zaustavljala gradnju , grad nameravao da ga ozvaniči kroz Skupštinu , ali niko nije uspeo gradnju da zaustavi pa je fabrika i napravljena. Po sistemu »rodilo se , valja ga ljuljati« na red je došla legalizacija objekta koji nije imao potrebne saglasnosti.

Tadašnja vlast najpre je tražila da se fabrika sruši , a Vidoje Vujić je verovali ili ne, tada pred kamarama na sednici IO SO Valjevo, rekao da će lično srušiti i temelje.
Ipak Vujić je nikada nije srušio i ona postoji do dana današnjeg već se pristupilo legalizaciji. Osnovno je pitanje koji to zakon nakon ovakvih zapisnika i nalaganja obustave gradnje, upozorenj i opomena omogućava da se na kraju objekat legalizuje. Ali, Srbija takva pravila igre prepoznaje i po potrebi ih sprovodi.
Dodatni balast u slučaju svakog drugog gradjanina bila bi i činjenica da je fabrika izgrađena na samom ulazu u zaštićeno stanište paleolitskog čoveka, najznačajnije u Srbiji, i Petničku pećinu, speleološki objekat, koji je još u vreme znamenitog Jovana Cvijića proglašen za redak spomenik prirode.
Ali Jovana Cvijića odavno nema pa ni paleolitskog čoveka . Očito da su to bile činjenice koje su jedino bile na strani ove legalizacije.
Dogovor je postignut i fabrika legalizovana. Cena, zvanična, je 4 pare opštini za litar natočene vode, odnosno u idealnim uslovima 4.800.000 dinara godišnje. Uz to Vujić se obavezao i izgradio je svoj obilazni put. Sve zabeležile kamere. Višemesečna rasprava i borba ekologa, ali i povelikog broja stručnjaka i ljubitelja prirode rezultirala je punim uspehom savremenog shvatanja kapital odnosa i firma “ Vujić“ je dobila sve dozvole za Fabriku- punionicu vode dnevnog kapaciteta 120.000 litara, odnosno godišnjeg 80 miliona pet boca od litar i po.
Tako je rečeno , ali proizvodnja koja je najavljena nije u potpunosti ostvarena. Ipak sve i da je natočena samo jedna boca na račun grada morale bi se sliti 4 pare . Ali nije se slilo ništa. Sve i da je hteo možda nije uplatio iz razloga što kovanica od 4 pre nikada nije ni postojala .Interesantno je da je tek na oproštajnoj konferenciji za štampu odlazećeg opštinskog rukovodstva, na pitanje novinara “Pregleda“ o tome da li i koliko Vujić poštuje ugovor neočekivano dobijen odgovor da “ do sada u budžet opštine nije uplaćen ni dinar, ali da to i nisu neke velike pare, jer prodaja ide slabo“. To je izustio, posle jednogodišnjeg ćutanja, odlazeći predsednik Izvršnog odbora SO Žako Kovač.

Na ove reči tada je reagovala kompanija Vujić tvrdeći da su svi proizvođači vode prema zakonu o vodama obavezni da naknadu za korišćenje vode uplaćuju samo budžetu Republike Srbije. »Ali, preduzeće Vujić Valjevo je bilo svojevremeno prinuđeno da u sklopu dobijanja odobrenja za gradnju fabrike vode sa opštinom zaključi ugovor o naknadi za eksploataciju vode za piće iz podzemne akumulacije Petnica«, tvrdilo je ovo preduzeće.
Opet jedna od zanimljivosti u ovom slučaju bila bi da li je po zakonu bila izgradnja pa potom i sama legalizacija ili Vujić vidi zakon samo kada je u njegovom interesu?
Možda ne bi bilo loše da neko drugi od Valjevaca pokuša ovakvu irariju sa gradom pa recimo u priobalju reke Gradac koje se takodje nalazi pod zaštitom izgradi fabriku za proizvodnju veštačkog djubriva. Da li bi taj objekat mogao da sagradi , a da ga potom legalizuje.
Televizija i obećanja data pred kamerama očito nisu najtrajnija dokumentacija ni u jednom slučaju niti potvrda da će nešto biti uradjeno. Da je tako očito pre svih gradjana znao je biznismen Vujić otvorivši sopstvenu televiziju.

Nastaviće se

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.