Svi izbori 2016

      Нема коментара на Svi izbori 2016

imageSumnje više nema pored lokalnih i pokrajinskih gradjani će u ovoj godini imati i republičke izbore. Još nije preciziran datum za održavanje izbora.

Iako se poslednjih dana čini da je u Valjevu kampanja za izbore već počela njen tačan početak zavisiće od samog datuma izbora. Ono što je izvesno za sada jeste da će izbori biti održani u periodu od 22. aprila do 20. maja , a za sada se najviše spekuliše datumom 24. april . Proleće će izvesno dakle proteći u znaku kampanja i većeg stepan zastupljenosti politike.
Od juče podjednako je izvesno da će pored lokalnih i pokrajinskih izbora biti održani i parlamentarni, a sve partije u Valjevu kažu da su za izbore spremen bez obzira kog datuma oni budu održani. DS je već odavno formirao svoj izborni štab , a ovih dana je to učinila i Srpska napredna stranka .
Premijer Aleksandar Vučić u svom obraćanju članovima stranke odgovorio je na pitanje opozicije čemu izbori kad SNS već ima stabilnu većinu i mandat za odlučivanje rekavši da je Vladi potreban pun četvorogodišnji mandat kako bi do 2020. dovršila započete reforme, koje su Srbiju izvele na dobar i siguran put. „Izbori pred nama biće veoma teški. Veoma, veoma teški. Potceniti protivnika pre izbora je velika glupost. Potceniti protivnika posle izbora je podlost. Ni jedno ni drugo ne smemo da uradim. Moramo da pobedimo čista srca”, rekao je Vučić.
Analitičari su se složili sa premijerom konstatujući da izbori neče biti nimalo laki , ali i da ne očekuju formiranje opozicionog bloka koji bi mogao da nanese ozbiljan udarac vladajućoj partiji.
U Valjevu još nema zvaničnih potvrda o mogućim koalicijama jer one umnogome zavise i od koalicionih dogovora oji budu napravljeni na nivou vrha stranaka u Beogradu, ali kako sada stvari stoje ne treba očekivati velika iznenadjenja po pitanju koalicija. jedino što je za sada poznato jeste da je promenom GO SDPS-a koji je bio u koaliciji sa SPS-om , poslata poruka da će za naredne izbore preslikati u Valjevu situaciju sa Republike i ići u koaliciji sa SNS-om. Nijedna od većih partija u gradu za sada ne želi da govori ni o tome o kojim se to koalicionim partenrima razmišlja , ali da će biti udruživanja manjih partija je takodje izvesno jer jedino u tom slučaju mnoge od njih mogu računati da će preći cenzus.
Gradjani Valjeva treba da se pripreme da će ovog proleća biti pozvani na ocenu aktuelne vlasti i u Valjevu i na Republici, ali se za sada analitičari ne oglašavaju po pitanju apstinencije niti spekulišu brojem izašlih birača. U situaciji u kojoj nema zapošljavanja , smenjene su plate i penzije i mnogi gradjani ne vide reformske boljitke vrlo je moguće da broj apstinenata nije lako proceniti. Ipak analitičri su ozbiljno dali loše prognoze i za izbore 2012. godine pa je pitanje koliko treba verovati njihovim procenama?
Bilo kako bilo, na izborima će se važiti samo jedna procena , ona koju zaokruže birači.
S.V.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.