Opstrukcija koja košta

imageGrad Valjevo još uvek nije razrešio pitanje nekadašnje Direkcije za zemljotres , a po svemu sudeći i otale opštine osnivače čeka podebeo račun po završetku sudskog spora kojim sada već bivši zaposleni traže svoje zarade.

U avgustu 2014. godine tada zaposleni u Direkciji za obnovu i izgradnju Kolubarskog okruga pogodjenog zemljotresom dopisom su od Grada Valjeva zatražili 10 miliona dinara nadoknade za neisplaćene zarade i ostale troškove. O ovu molbu grad se oglušio , a kompromisno rešenje traženo je u udomljavanju istih zaposlenih. Naime nakon odluke države Srbije da prekine finansiranje ove Direkcije ona je ostala na teretu opštinama osnivačima KO . Zaposleni su se našli u situaciji da nemaju zaradu, opštine nisu ugasile Direkciju pa i da nema ko da ih otpusti kako bi ostvarili pravo na nadokandu Filijale za zapošljavanje . Njihov zahtev bio je da im osnivači isplate zarade za prethodnih osam meseci rada i ostale troškove.
Kako je u tom trenutku svakoj od opština osnivača bio potreban kadar inženjera koje je imala pomenuta Direkcija napravljen je i načelni dogovor da svaka opština za svoje potrebe preuzme po nekog od zaposlenih. U Upravu Valjeva došlo je pet lica od kojih je troje odlukom republičkog inspektora ostalo bez posla . Izuzetak je bio samovoljni odlazak jednog lica i trudničko bolovanje drugog lica. Neki od zaposlenih u ovoj Direkciji našli su uhlebljenje u javnom sektoru pre samog zatvaranja Direkcije, ali i pre aktuelnog zakona o zabrani zapošljavanja. Neki su prešli u privatne firme , a neki su i dalje bez zaposlenja.
Bilo kako bilo neki su pravdu zatražili i na sudu .
Nekadašnje prostorije Direkcije grad Valjevo je svojevremeno uknjižio na sebe , a u njima trenutno nema ni struje ni vode ni telefona . Marko Živanović još uvek fomralni član Saveta Direkcije za Vamediu kaže da je u podrumskim prostorijama ogromna arhiva . „ Podrumske prostorije koje nisu male prepune su arhive o radu ove Direkcije. Mi smo svu opremu i nameštaj popisali i ona se nalazi u prostorijama , niko tu ništa nije otudjio. Nedavno su neki zaposleni tražili pristup arhivi i mi smo im to naravno omgućili. Naša je namera bila da ova Direkcija preraste u Regionalnu stambenu agenciju , ali to se nije dogodilo. Jednostavno je sve zaustavljeno i ostalo na nekom zaista čudnom statusu. Za osnivanje Agencije kao i za gašenje Direkcije potrebno je bilo i još uvek je da grad Valjevo i ostale Opštine donesu na svojim Skupštinama odluku o tome. Ali nisu“, kaže Živanović.
Ova Direkcija nema dugova izuzev prema zaposlenima za neisplaćene zarade jer je ministarstvo krajem 2013. godine izdvojilo sredstva za isplatu dugova izvodjačima radova , dotadašnje zarade i manuelne troškove Direkcije.
Iako je Vamedia pokušala da sazna zašto ovaj problem nije rešen i ko će na kraju platiti , a da se do toga nije ni moralo doći, jedini odgovor koji je dobijen jeste da je postojala snažna opstrukcija . Teško je poverovati da će oni koji su tu opstrukciju vršili iz svog džepa izdvojiti sredstva .

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.