Čadj u vazduhu pali alarm u gradu

imageU Valjevu za dane vikenda izmereno najveće zagadjenje vazduha do sada. Najveće zagadjenje izmereno je u Novom naselju. Izrada fasada pomogla bi smanjenju utroška energenata pa sami tim i zagadjenja , ali grad ne pokreće taj projekat iako u Eko fondu ove godine može računati na 64 miliona dinara prihoda što je start za fasade na 150 kuća.

Podaci Zavoda za javno zdravlje pokazuju da je u Novom naselju za dane vikenda izmereno najveće zagadjenje do sada pa i poslednjih godina koje je može se reći bilo devet puta veće od dozvoljenog.Zagadjenje se odnosi na prisustvo čadji u vazduhu čemu doprinosi veliki broj individualnih kotlarnica s obzirom da se radi o naselju u kom su uglavnom kuće.
Više nego ikad sada se pokazalo da priča o zagadjenju koju smo najčešće slušali vezano za Pančevo može biti i valjevska priča i ozbiljan problem u ovom gradu. Činjenice pokazuju da je skupa električna energija naterala i one koji su se do sada grejali na ovaj način predju na druge energente i to je učinjeno sa najvećom zastupljenošću uglja što po mišljenju ljudi iz Zavoda jeste najgore moguće rešenje.
Valjevo je jedan od gradova koji trenutno po nalogu ministarstva radi na izradi programa kontrole kvaliteta vazduha, ali kako se moglo čuti ne treba gajiti preveliku nadu da bi ova studija mogla zaista rešiti probleme .
Jedno od sigurno dobrih rešenja je širenje mreže toplovoda i priključenje na gradsku Toplanu. Ipak kako sada stvari stoje sa samim širenjem mreže , ali i cenama koje prate najpre priključenje , a potom i plaćanje grejanja , gradjani Valjeva nisu umnogome zainteresovani za priključak.
U ovoj situaciji u kojoj smo se našli pred gradskim vlastima je ozbiljan problem koji se očito mora ozbiljnije rešavati. Neke od preporuka koje dolaze iz Evrope odnose se na apliciranje na konkurse vezane za zaštitu životne sredine preko kojih bi mogla biti dobijena sredstva. U ovom slučaju pomogla bi i priča o energetskoj efikasnosti koja bi doprinela smanjenju potrošnje energenata pa samim tim i zagadjenja.

image Grad Valjevo u više navrata do sada najavljivao je Fond koji bi podržao projekat izrade fasada , po kome bi grad dao inicijalna sredtsva , a gradjani potom na rate otplaćivali iznova puneći Fond, ali kako se tada moglo čuti većinski stav je bio da bi najpre bile obuhvaćene stambene zgrade . U ovom trenutku jasno je da takav stav nije ni bio dobar jer je alarmantno zagadjenje izmereno u delu grada gde su kuće. Stambene zgrade u centru grada u najvećoj meri plaćaju ne plaćaju grejanje sa Toplane po potrošnji pa bi u tom slučaju najverovatnije otvarali prozore. Ali to ne utiče na smanjenje zagadjenosti. Valjevo ima svoj Eko fond iz koga se sredstva prenose iz godine u godinu . Taj Eko fond u ovoj godini sa prenetim sredstvima iz prtethodne može da računa na sredstva u visini od 64 miliona dinara. Ako pogledamo cene fasada u Valjevu računica pokazuje da je za ova 64 miliona moguće pokrenuti izradu fasada za 150 kuća u Valjevu. Prosto je pitanje da li bi ukoliko 150 kuća ostvari uštedu u energentima zapravo uticalo na smanjenje zagadjenja.? Naravno da bi .

Iz kog razloga se stalo na realizaciji najavljene aktivnosti nije poznato , ali da se alarm upalio to je očito . A kod nas je praksa da se uobičajeno ne reaguje dok se stanje ne nazove alarmantnim.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.