Valjevski gubitaši

imageGrad je pre izvesnog vremena osnovao komisiju koja se bavila ispitivanjem finansijskog poslovanja javnih preduzeća koja su iskazala gubitke. Najverovatnije isti će ponovo iskazati gubitke na kraju ove godine.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da se pomenuta komisija bavila preduzećima :“Vodovod“, „Polet“ i „Toplana“. O njegovim rečima povod za ispitivanje i proveru bila je činjenica da neka preduzeća iskazuju gubitke , a neka najpre iskažu gubitak , a nakon toga i dobit. „ Želeli smo da znamo o čemu se tu zapravo radi. U slučaju „Vodovoda saznali smo da oni imaju opterećenje plaćanja amortizacije za zgradu fabrike pitke vode koja inače nije nihovo vlasništvo već je vlasništvo JP „Kolubara“. Tu postoje činjenice da je amortizaciju mogao da plaća vlasnik, a mogla je i da se iskazuje na drugačiji način . Ti su gubici uglavnom generisani u plaćanju visoke amortizacije . Tu su nenaplaćena potraživanja za vodu i postoji pripremljen plan za to i postoji činjenica ima višak zaposlenih ljudi stim da se cene komunalnih usluga ne povećavaju“, kaže Žarko Kovač navodeći da cena vode nije povećavana poslednje tri godine.
Prihodi „Vodovoda“ po konstataciji komisije nisu dovoljni pa je rešenje da se izvrši naplata vode tamo gde to nije učinjeno, zaustavi zapošljavanje , a nova odluka o otpuštanju zaposlenih u javnom sektoru izvesno će se odraziti i na ovo javno preduzeće. Jedno od rešenja je reprogram plaćanja obaveza prema EPS-u što će dovesti do stabilnijeg poslovanja.
Jedno od preduzeća koje neprestano iskazuje gubitke je i „Polet“, a Kovač objašnjava da je stanje na tržištu loše po pitanju iznajmljivanja tezgi. „ Cena zakupa tezgi nije velika i kreće se oko 3500 dinara na mesečnom nivou , a opao je broj zainteresovanih za zakup tezgi. Tu takodje postoji problem plaćanja amortizacije na imovinu . Potrebno je ozbiljno se pozabaviti tim problemom. Razmisliti i o nekom javno privatnom partnerstvu i pokušaćemo nešto da uradimo i videćemo koliko je to moguće. Broj zaposlenih je visok i tačno je da se javila ta anomalija koju svi osudjujemo , a vezana je za ostanak bivših direktora u preduzeću. Sada je i zakon definisao da direktor izuzev ukoliko ne dolazi iz redova zaposlenih ne može ostati u kolektivu“, kaže Kovač.
„Polet“ je prošle godine iskazao gubitak od 1,5 miliona dinara dok Kovač kaže da se očekuje da ovo preduzeće iskaže ponovo gubitak na kraju godine , ali da će on verovatno biti manji nego prethodnih godina.
JKP „Toplana“ je u prošloj godini iskazala dobit u visini od jednog miliona , a komisija se bavila upravo ispitivanjem realnog utemeljenja ove dobiti.“ Mi smo u „Toplani“ uz program konsolidacije doveli u situaciju da ne duguje nikom ništa izuzev za mazut Robnim rezervama. U programu „Toplane“ i javnih nabavki bio je predvidjen jedan deo novca za nabavku gasa , ali to nije bio na sednici Skupštine , kako se odustalo od gasa potrebno je promenti pozicije gasa i mazuta . To je bio razlog kada se govorilo o rebalnsu „Toplane“. Tu je i slučaj PDV-a za koji tvrdim da je „Toplana „ ispravno radila sve vreme , ali smo zamolili da i ako se ispostavi da nije, da to ne plaćamo u sezoni grejanja već kasnije. Ne bi trebalo da tu više bude gubitaka“, objašnjava Kovač.
Tri valjevska javna preduzeća vrlo brzo će podvući crtu za ovu godinu i pokazati da li ima ili nema gubitaka . Sudeći po Kovačevim rečima gubitaka će ponovo biti iz različitih razloga.
„Poslovanje nijednog od ovih preduzeća u finansijskom smislu nije sjajno.I tamo gde je iskazana neka dobit to je najčešće bio produkt nekih knjigovodstvenih operacija , a ne realno stanje.Postoji tu dosta različitih , ali i sličnih razloga za gubitke i mora se raditi na tome da se gubici smanje“, zaključio je Kovač.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.