Javna rasprava o nacrtu Zakona o stanovanju

imageMinistarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije i Stalna konferencija gradova i opština-Savez gradova i opština Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Regionalnom privrednom komorom Valjevo, organizovali su u Valjevu javnu raspravu o nacrtu Zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

O novim zakonskim rešenjima koja se odnose na korišćenje i održavanje zgrade i zajedničkih delova zgrade, o upravljanju zgradom, o korišćenju i održavanju posebnih delova zgrade, o održivom razvoju stanovanja, registrima, evidenciji i drugim pitanjima od značaja za stambene odnose, govorili su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije i članovi radne grupe za izradu nacrta Zakona.

„Novine ovog nacrta Zakona odnose se na efikasnije upravljanje zgradom i u tom smislu smo napravili korak dalje i učinili određene sisteme takvim da mogu da očuvaju stambeni fond i da ga unaprede ubuduće. Kroz održivi razvoj stanovanja dužni smo da unapređujemo zgrade u kojima živimo, ali na takav način da koristimo moguće resurse. Ovaj Zakon ne nameće nove namete građanima, ovde se govori o tome da ono što već plaćamo učinimo transparentnim, da znamo kome plaćamo, zašto plaćamo i šta dobijamo za iznose koje plaćamo. Imaćemo sistem koji će unaprediti stambeni fond i koji će moći da se kontroliše. Postojeće skupštine stanara moraće da se usklade sa ovim Zakonom, moraće da svoje troškove učine transparentnim, račun stambene zajednice će biti dostupan svakom od stanara. Stambena zajednica će imati svoj tekući račun i uplaćivaće se na taj tekući račun iznosi koji se odrede kao iznosi za troškove održavanja“, rekla je nakon javne rasprave Jovanka Atanacković, v.d.pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U javnoj raspravi su učestvovali predstavnici gradova i opština Valjevo, Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina, Ub, Bogatić, Vladimirci, Koceljeva, Krupanj, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Šabac, Arilje, Bajina Bašta, Kosjerić, predstavnici javnih stambenih preduzeća, opštinskih i gradskih stambenih agencija, privredni subjekti i zainteresovani građani.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.