Valjevo radi program kontrole kvaliteta vazduha

imageIako u Valjevu poslednjih dana nije zabeleženo veliko zagadjenje vazduha grad Valjevo je jedan od gradova koji trenutno po nalogu ministarstva radi na izradi programa kontrole kvaliteta vazduha. U odeljenju za urbanizam saznajemo i da će javna rasprava po pitanju odlaganja neopasnog otpada biti održana polovinom januara.

Gusta magla u Valjevu poslednjih dana stvarala je utisak velikog zagadjenja vazduha dok podaci jedino sa mernog mesta u Novom naselju pokazuju da je prvih dana decembra zagadjenje bilo povećano i to u smislu velike količine čadji. Na mernim mestima na Petom puku i centru grada merenja su pokazala da nije bilo prekoračenja dozvoljenih vrednosti.
Ipak naš grad našao se na spisku gradova pored Pančeva, Smedereva i Užica koji moraju napraviti program kontrole kvaliteta vazduha. U odeljenju za urbanizam kome je poveren ovaj posao kažu da se trenutno radi na izradi programa , ali da postoji niz ograničavajućih faktora vezanih za Valjevo te i bojazan da se ne može odmah postići zadovoljavajući stepen čistoće vazduha. Opšte je poznato da se Valjevo nalazi u kotlini, da postoji veliki broj individualnih kotlarnica , ali i velika frevencija saobraćaja , a sve su to razlozi zbog kojihzagadjenje i prelazi dozvoljene granice. Ovaj problem rešava se sistematskim radom svih segmenata poput većeg priključenja na Toplanu, saobračajnom studijom koja predvidja rešenja za rasterećenje saobraćaja u centru grada pa i samim ponašanjem gradjana i odnosom prema ovom problemu.
Za sada osim magle zagadjenja nema , a da li će tako i ostati pitanje je na koje niko ne može dati tačan odgovor.
Odeljenje za urbanizam najavljuje takodje da će 13.01.2016. godine u Valjevu biti održana javna rasprava po pitanju odlaganja neopasnog otpada dok najava iz ministarstva poljoprivrede da bi javna rasprava o opasnom otpadu mogla biti održana u Valjevu još nije potvrdjena i definisana.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.