Praznici nam stižu?

imageVeć se bližimo polovini decembra , a to vreme uobičajeno je za budjenje praznične atmosfere. U Valjevu i ove godine nije lako prepoznati da praznici stižu.

Kad na televiziji ugledamo reklame za koka kolu sigurni smo da smo u decembru pa i da nam dolazi Nova godina. Nekadašnja praznična euforija i šoping , pravljenje velikih planova deo su prošlosti . U samom gradu još uvek nije upaljena novogodišnja rasveta i za to je kako saznajemo odredjena polovina decembra. U gradskoj Direkciji priznaju da te novogodišnje rasvete i ukrasa nema mnogo. “ Uvek je to ista priča. Mi u Direkciji i nemamo posabnu stavku koja se odnosi na te ukrase . Ono što radimo jeste da pred svaku Novu godinu poravimo staru , bar ono što se može popraviti. Mi prvo nemamo prostor gde bi mogli da smestimo rasvetu i ukrase. To je nekada ranije držano na takvo lošem i neuslovnom mestu da nam se dešavalo da ukrasi budu polomljeni, pokvareni , neupotrebljivi. Sdruge strane mišljenja po pitanju toga su podeljena. jedni smatraju da treba da za praznike naš grad izgleda svečarski i da tu treba uložiti sredstva dok drugi opet misle da je to bacanje para . Lično mislim da bismo trebali da shodno veličini našeg grada imamo i tu novogodišnju rasvetu . Ako ništa drugo da nam mostovi budu bolje osvetljeni na čemu trenutno i radimo“, kaže Dragan Jeremić direktor Direkcije.
On dodaje da je razumljivo što neki gradjani nisu za takvu nabavku , ali i deli mišljenje Vamedie da Valjevo zaslužuje da izgleda bar za Novu godinu kao veliki gradovi Srbije.
Najveci deo postojećih ukrasa kupljen je pocetkom devedesetih godina dok je kasnije samo jedan deo ukrasa zanavljan.Svoj doprinos izgledu grada za novogodišnje praznike davali su godinama i vlasnici radnji u Valjevu koji su namenski ukrašavali izloge. Na žalost kako saznajemo ove zime bice retki oni koji će baš uložiti novac u uredjenje izloga jer kažu nemaju sredstava za te namene pa će se u izlozima uglavnom naći ono što je ostalo od prethodnih godina.
Nije tajna da pojedini gradovi izdvajaju velike sume novca za ukrašavanje grada , ali kako Valjevo po privrednoj razvijenosti nije rame uz rame sa njima razumljivo je što ulaganja u takve stvari gotovo da ne postoje.
Ako se svi slažu da nije bilo sjajno u 2015. godini moramo li baš kao žalosti da udjemo u 2016. godinu? Da li bi bar deo te novogodišnje atmosfere sa ulice bio prenet i u skromne domove Valjevaca? Verovatno bi.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.