Treći rođendan Centra za VTO

image14. decembra 2012. godine počela je sa radom laboratorija Centa za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo i taj datum je rođendan ne samo ovog centra već je i prilika da se proslave rođendani 101 do sada rođene bebe nastale u ovoj ustanovi.

Zamenik direktora dr Zoran Milosavljević sa ponosom je istakao sve uspehe lekara i osoblja valjevske bolnice.
– Danas sam shvatio koliko je značajna tradicija koju ova ustanova imala i koliko treba ceniti rad svojih predhodnika. Kada sam postao lekar specijalista i kasnije kroz period promene određenih klasičnih hirurških metoda koje su ustupale mesto laparoskopskim metodama u najrazličiitijim granama, onda sam shvatio koliko je značajan razvoj tehnologije za napredak medicine. Međutim i pored tradicije, razvoja tehnologije i materijalne podrške, danas kada sam u upravi valjevske bolnice shvatam da entuzijazam i stučnost mladih ljudi najvažniji za razvoj bilo kog projekta. Takav entuzijazam i stručnost ima ceo tim za VTO na čelu sa dr Brankom Budimirovićem. Njihov uspeh smo postigli zahvaljujući svima Vama, prijateljima valjevske bolnice, a svakako i medijima bez kojih nijedan projekat danas ne može da se razvije. Divna vest o 100. bebi će imati smisao ukoliko bude to udarna vest i ukolkio kao društvo u celini shvatimo koliki je značaj ovog projekta. Tek tada će dr Budimirović moći da ostvari sledeći trogodišnji ili petogodišnji plan. Ovaj projekat nam svakako obezbeđuje bolju budućnost, da nam sela ne ostanu pusta niti škole prazne, a da obdaništa imaju više lepe dečice. Gledajući prirodni priraštaj ovaj projekat omogućava budućnost na ovim prostorima i zato će ceo tim od mene kao zamenika direktora, a verujem i od cele države imati uvek podršku – zaključio je dr Milosavljević.
Šef Centra za VTO, dr Branko Budimirović, zajedno sa svojim timom je usrećio mnoge porodice.

image – Ja bih u ime Centra za vantelesnu oplodnju posebno pozdravio sve drage goste, a posebno ove najmlađe koji su nam svima najdraži i zbog kojih sve ovo i radimo. Zahvalio bih se posebno ljudima dobre volje koji su nesebično pomogli celu našu priču. Pomogli su nam najviše oni koji su obejktivno najmanje mogli. Kad kažem tim za vantelesnu oplodnju, ne mislim na najuži tim koji direktno radi proceduru. Mislim na većinu naših kolega, tehničare, anesteziju, apoteku, tehničku i ekonomsku službu, jer jednostavno to je jedan timski rad i kada bi nedostajala samo jedna karika od cele procedure ne bi bilo ništa. Posebno bih istakao ulogu medija jer ste vi bili prisutni od samog početka, pratili šta se dešava kod nas i oko nas, objektivno izveštavali i informisali javnost. Osim 3. godišnjice našeg Centra još veći povod jeste rađanje svih beba. Od septembra 2013. pa do sada rođena je 101. beba. Mnogo smo ponosni na sve što smo uradili, ali naravno gledamo i na budućnost. Budućnost je to što u toku ove nedelje očekujemo rođenje i 102. i 103. bebe, a trenutno je na putu više od 60 beba – rekao je dr Budimirović izrazivši nadu da će i sve buduće bebe biti zdrave i na vreme rođene kao i ove do sada.
Od početka rada Centru za VTO obimnu podršku pruža udruženje „Da se novi život rađa”, koje je osim prikupljanja sredstava za otplatu opreme centra radilo i na promociji borbe protiv steriliteta širom Srbije. Predsednik udruženja je i embriolog centra, Mirka Đorđević.
– Motivisali smo preko 150 firmi i pojedinaca da svojim novčanim sredstvima pomognu opremanje centra, 4 opštine da finansiraju procese svojim sugrađanima, medije da prošire priču o nama, parove da potraže rešenje za svoj problem – rekla je Mirka Đorđević, embriolog, dodajući da je rad udruženja od samog početka pratio rad centra, te da će i u buduće prikupljati sredstva za projekte Centra, moderniju opremu kao i to da što više informacija vezanih za sterilitet i njegovo lečenje stigne do svih struktura.
Male balerine polaznice Škole baleta Centra za kulturu i horić „Srculence” svojim tačkama su uveličali proslavu 3. rođendana i rođenje 101 bebe Centra za VTO Opšte bolnice Valjevo. Udruženje „Gradski taxi” za ovu priliku doniralo je poklone za sve bebe, a ubuduće je ponudilo svoje usluge gratis parovima koji od autobuske ili železničke stanice stižu do Opšte bolnice i Centra za VTO.

PR ZC Valjevo

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.