Ako ste gladni – jedite kolače

imageTreba li ponavljati da –Sit gladnom ne veruje? Da li bi srpski funkcioneri mogli da žive od onoga što ostane domaćinstvu kad se plate dadžbine državi? Teško.

Svojevremeno je u rekordnom vremenskom roku u Velikoj Britaniji prikupljeno 300 000 potpisa kojima se tražilo da ministra za rad da ispuni tvrdnju i živi od 53 funte nedeljno, kako je rekao povodom izjave jednog radnika da mu toliko preostaje kada isplati sve režijske troškove. Dankan Smit u jednoj emisiji je potom rekao da bi živeo tako, ako bi morao. Ali ne mora.
Ovu tvrdnju mogli bismo preslikati I na Srbiju pa I na Valjevo u kom se u odnosu na prosečnu zaradu domaćinstvo nakon svih plaćanja mora zadovoljiti sa 4 do 6 hiljada dinara nedeljno. Ovaj novac domaćinstva u najvećoj meri troše na hranu. Uslov je prosečna zarada već suma ispod proseka smanjuje nedeljni iznos koji preostaje.
Oni koji rade za državu u najvećoj meri oslobodjeni su plaćanja putnih troškova jer poseduju službene automobile, primaju nadoknadu za putne troškove . Obilato se služe reprezentacijama Ili imaju I besplatne obroke u zavisnosti ko časti. Kada ste u redu da plati smeće, grejanje ili struju videli nekog od funkcionera ? Taj posao rade sekretarice, najčešće ili se plaćanje odvija elektronskim plaćanjem . Nijedan funkciner ne bi rizikovao da bude prepoznat u redu za plaćanje struje recimo jer niko na ovom svetu ne bi mogao da mu garantuje bezbedan izlazak iz reda u slučaju prepoznavanja.
Da li treba posebno računati zaradu koja pruža daleko više od 4 000 dinara nedeljno?
Da budemo precizniji I do 5 puta više od tog iznosa. Ako računamo funkcionere na nivou države i do 30 puta više .
Ovakav način života najčešće nema dodirnih elemenat sa načinom života običnih ljudi pa što je plata veća utoliko se I distanca povećava. Kako da nekom ko zaradjuje od 80 000 do 500 000 mesečno objasnite da preživljavate sa 30 000? U toj priči razumevanja nema, pa ne treba ni pokušavati. I ovdašnji političari po ugledu na Dankana tvrde da bi živeli ako moraju, ali ne moraju. Jorgovanki Tabaković isplaćena je u aprilu plata od 554.426 dinara
Kontrolni element u svemu trebala bi da bude Agencija za borbu protiv korupcije koja je poslednjih godina više nego marginalizovana . Upravo ovoj agenciji funkcioneri bi trebalo da dostavljaju godišnje izveštaje o finansijama. A šta se može pregledom imovine koja je prijavljena ustanoviti? Najpre da neki izveštaje nisu ni dostavljali dok su drugi iz godine u godinu prepisivali prethodno povećavajući samo iznos zarade . Naši funkcioneri sudeći po dostupnim izveštajima niti su šta kupovali niti su u nešto ulagali . Ovi podaci mogli bi da zabrinu jer proizilazi da niko od njih nije ni štedeo makar “za crne dane” kad plata bude manja.
„Odredbom člana 2. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije propisano je da je funkcioner svako izabrano, postavljeno ili imenovano lice u organe Republike Srbije, autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave i organe javnih preduzeća i privrednih društava, ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač, odnosno član Republika Srbija… Funkcionerom se smatraju i lica koje bira Narodna skupština, a podrazumeva ovlašćenja rukovođenja, odlučivanja, odnosno donošenja opštih ili pojedinačnih akata”, tvrdi Agencija za borbu protiv korupcije.
Zakon dozvoljava da se sve može voditi na supruzi ili punoletnom detetu. Istraživanje pokazuje da su supruge funkcionera uvek zaposlene. Domaći funkcioneri i njihove supruge pozvali su se na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, čime su praktično omogućili sebi da najveći deo imovine drže što dalje od očiju javnosti.
Niko ne zna šta se dogodilo sa najavljenom proverom podataka i imovine koju je najavila Agencija Više od 130 funkcionera iz 35 gradova i opština, koje su poslednjih meseci kontrolisali upravni inspektori Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, primalo je nezakonito uvećane plate za 30 odsto na ime vršenja funkcija, objavio je svojevremeno list Danas.A i ko bi sve to proverio s obzirom na broj funkcionera u našoj zemlji. Prema podacima iz registra Agencije za borbu protiv korupcije u odnosu na januar 2014. godine kada ih je bilo ukupno 36.000, ukupan broj funkcionera je danas 45.649 .
Ako Vam se najpre učini da vidite promenu u statusu vi zapravo to ne možete dokazati jer su po imovinskim kartama sudeći naši funkcioneri u rangu “crkvenih miševa” pa možda I od vas siromašniji.
Potom , jasno je da razumevanje u njihovim redovima ne treba tražiti pa shodno tome I očekivanja o skromnosti “ne piju vodu”.
Ne treba ni pitati jer biste mogli da dobijete odgovor u stilu Marije Antoanete – Ako ste gladni jedite kolače!

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.