Sportska infrastruktura – nastavak izgradnje u narednoj godini

imageSportskom terenu u narednoj godini mogu se nadati meštani MZ Popare. Grad će i naredne godine nastaviti ulaganje u infrastrukturu. Trenutno se vode pregovori sa investitorima iz Nemačke i Italije za Halu sposrtova.

Uredjenjem fudbalskog terena u naselju Kolubara II gradska Direkcija je u najvećoj meri ispunila investiranje u sportsku infrastrukturu u ovoj godini. „ Ostaje za sledeću godinu da uradimo na Zdravljaku tartan podlogu , ostaje još jedan košarkaški teren u Kolubari i Popare teren. Najbitnije sada uraditi Popare jer to je MZ koja nema nijedno sportsko igralište , nema ništa. Brdjani, sada se završava škola tu su novi tereni, postoji stara škola sa terenima , Peti puk je u potpunosti rešen kada su sportska igrališta u pitanju , Novo naselje takodje. Ostaju još Popare“, kaže Dragan Jeremić direktor Direkcije za izgradnju.
Sportski teren u Poparama davnašnje je obećanje koje nije bilo moguće realizovati zbog činjenice da Grad ne raspolaže adekvatnom parcelom za sportski objekat. Jeremić kaže da se zbog toga radi izmena urbanističkog plana koji će biti gotov do maja meseca naredne godine kako bi grad mogao da kupi prostor koji će biti odgovarajući za fudbalsko i košarkaško igralište i u ovoj Mesnoj zajednici.
Velika polemika svojevremeno je na sednici Vreća vodjena oko izgradnje mini sposrtkse hale na Pećini od koje se na kraju zarad političkog mira i odustalo. „ Sve zavisi od sledećih izbora. Ukoliko moja politička opcija bude imala značajniji udeo u gradskoj vlasti mi ćemo insistirati na još dve mini hale. Mislim da je to potrebno gradu jer se pokazalo da je hala na Studentu potpuno funkcionalna bez obzira na izgradnju velike hale . Prostori za to su kod parka Pećina za šta je uradjen projekat i jedna je potrebna baš na prostoru MZ Gradac pored Druge škole“, kaže Jeremić.
Po njegovim rečima ministarstvu turizma je predat projekat hale na Divčibarama čija je vrednost 75 miliona dinara. Grad ipak ne odustaje od izgradnje velike Hale sportova za čije finansiranje po Jeremićevoj tvrdnji postoje tri načina. „ Mi očekujemo upravo ovih dana odgovor vezan za jednu varijantu po sistemu ključ u ruke , drugu mogućnost tek sada razradjujemo , a uvek nam ostaje treća varijanta sa kojom možemo da krenemo i danas , a to je da nastavimo fazno da je gradimo kao što smo to i do sada radili. Devet miliona evra je cena o kojoj govorimo kada je mogućnost ključ u ruke u pitanju“, kaže Jeremić.

image Objašnjavajući sistem ključ u ruke , on navodi da to podrazumeva da investitor dodje i izgradi halu , a grad odmah uplati 300 miliona koliko i ima trenutno na raspolaganju, a u narednih 5 godina preostali iznos bi bio otplaćivan na rate . „ Ostaje i da ministarstvo sporta bude uklkjučeno i tražićemo da 2017 i 2018 godine izdvoje odredjena sredstva kako bi grad smanjio obavezu plaćanja investitorima. Već smo vodili razgovore sa ministarstvom i traženi iznos je 500 miliona dinara za te dve godine time bi naša godišnja rata bila oko 70 miliona godišnje što zaista nije mnogo za takvu investiciju i nije opterećujuće za gradski budžet“, objašnjava Jeremić.
Po ovom modelu „ključ u ruke“ za sada se pregovara sa kompanijama investitorima iz Nemačke i Italije . Jeremić tvrdi da je fazna gradnja neizvesna jer zavisi od volje budućeg rukovodstva. „ Može da se desi da ponovo dodju ovi iz DS-a i kažu ne treba nam hala . Oni su 2000 te god ukinuli sve . Tek ove godine završavamo školu , nastavili smo halu. Sve ono što su oni ukinuli i rekli ne treba nam“, zaključuje Jeremić.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.