SNS:Neodgovoran rad Toplane na štetu gradjana

 

imageSNS će se zalagati za to da gradjani Valjeva dobiju poseban cevovod koji bi Valjevo snabdevao vodom sa izvora Paklje nemešajući vodu sa vodom iz akumulacije Rovni. Istovremeno predsednik GO SNS-a i narodni poslanik Slobodan Gvozdenović je rekao da je nedopustivo da u trenutku kad cene energenata padaju cena grejanja u Valjevu ne bude snižena.

Kako je danas na konferenciji za novinare rekao narodni poslanik Slobodan Gvozdenović voda bi od brane Rovni trebalo da se transportuje do Pakalja gde bi bila priključena na stari cevovod gde se meša sa vodom iz ovog izvora. " Mi ćemo se zalagati da se izgradi još jedan cevovod iz sledećih razloga najpre što postojeći cevovod Fi 700 ima ograničenu propusnu moć koja sa dodatnim pritiskom vode može dovesti do pucanja istih i poseban cevovod u slučaju havarije pruža izuzetnu alternativu . Postoje količine vode od 500 l/s koje zadovoljavaju oba izvora i Gradac i Paklje . Činjenica je da potrošnja sa 250 l pada na 150 litara na dan . I što je najbitnije imaćemo najkvalitetniju vodu sa izvora Paklje . Značaj brane Rovni ne treba dovoditi u pitanje jer se pre svega ogleda u zaštiti od poplava pa i proširenja turističke ponude našeg kraja", rekao je Gvozdenović.
Iako bi izgradnja novog cevovoda mogla da znači prilična izdvajanja sredstava Gvozdenović kaže da čista pitka voda nema svoju cenu te i da ako se moglo više decenija ulagati u branu mogu naći dodatna sredstva za nov cevovod dužine 6 kilometara.

image Druga komunalna tema o kojoj je Gvozdenović govorio bila je gradska Toplana za koju kaže da SNS nakon sledećih izbora i preuzimanja vlasti neće plaćati haos u Toplani . " želimo da tom haosu vidimo kraj. Bili ste svedoci da prilikom širenja toplovodne mreže niko u gradu pa ni u Toplani nije imao tačnu računicu koliko će se korisnika na mrežu priključiti . Sve pripreme su uradjene uradjene podstanice pa čak i da se Dom zdravlja priključi na mrežu , ali tu postoji jedan problem . Sredstva koja Dom zdravlja dobija od RFZO nisu dovoljna za plaćanje ogromnih računa . I zašto bi se neko priključio na tu toplovodnu mrežu ako funkciju grejanja može da obavi sa onim sredstvima koja već dobija od RFZO. Grad se ponudio da subvencionira i pritekne u pomoć za razliku u ceni . Ipak važno pitanje je kako je moguće da korisnici koji se sami greju imaju rentabilnije grejanje nego da se priključe na gradsku Toplanu?"upitao je Gvozdenović.
Po njegovom mišljenju ništa manje važno pitanje nije zašto grejanje nije pojeftinilo kada je cena energenata na istorijskom minimumu . " Nafta je sa 120 dolara pala na 50 dolara i kako to grejanje nije pojeftinilo kada cena energenata utiče na formiranje krajnje cene prema korisnicima? treba li gradjani da plaćaju neozbiljan i neodgovoran rad ljudi koji ga godinama urušavaju. A na kraju što bi se oni trudili da to preduzeće funkcioniše kad će im grad dati 28,5 miliona dinara subvencija pa za opremanje još devet miliona . Pa ima li tome kraja? , kaže Gvozdenović.
On je dana novinarima saopštio i da su se gradjani žalili na izvršna rešenja iz nekih komunalnih preduzeća da plate dugove od pre nekoliko godina za koje nisu ni znali da postoje. Kako kaže po pravilu troškovi privatnih izvršitelja su daleko veći od samog iznosa osnovnog duga . " Ko od toga ima koristi? Očigledno je da mnogo toga ne funkcioniše na relaciji Osnovni sud izvršitelji i zato ću kao poslanik tražiti od ministarsta da se u što kraćem roku reši stanje Osnovnog suda u Valjevu jer ovakavo stanje i pritisak na istanjeni budžet gradjana nije održivo", rekao je Gvozdenović.
Na pitanje Vamedie da li SNS ima primedbe na predlog budžeta grada za 2016. godinu Gvozdenović kaže da primedbe postoje . " Imamo dosta primedbi i u toku vidkenda naša odbornička grupa sa predsedništvom će doneti konačnu odluku na koji način ćemo glasati kad je budžet u pitanju. Imamo primedbi , ali moramo i reći da je bilo dosta objektivnih teškoća u radu ove gradske vlade tako da ćemo i to imati u vidu, ali naš stav je da je budžet najažniji zakon koji lokalna samouprava može da donese. Mi nikad nismo bili opozicija gradjanima već nesposobnoj vlasti. tako ćemo se i ovog puta odrediti i nećemo imati krajnju nameru da kaznimo gradjane neusvajanjem budžeta", odgovrio je Gvozdenović.

S.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.