“Ja imam san” Martin Luter King

imageNajbolji trik koji je đavo ikad izveo jeste to što je ubedio ljude da ne postoji (The Usual Suspects ). Ova rečenica je omiljeno geslo političkih lobista, spin doktora i advertajzera u svetu, jer je klasični marketing javna stvar i u njemu nema mnogo mesta za spinovanje, samo što ljudi koji rade političke kampanje u Srbiji nisu to najbolje prihvatili.

Pred nama je na proleće još jedna politička kampanja, a ako je verovati ljudima iz sveta marketinga biće to velika igrarija. Političke partije već uveliko su dale zadatak marketinškim agencijama da se pozabave budućim nastupom u kampanji.
Srbija je na tom polju napravila pomak , pa se sada za razliku od početaka višestranačja u vreme kampanje vodi računa o tome:
– kako političari izgledaju (oblače se):najbolji primer za to je prava transformacija lidera SNS-a Aleksandra Vučića koji je od čoveka u smedjoj jakni, lucidnim govorima, oštrim jezikom za političke prilike došao do firmiranog odela, uredne podšišanosti, a sve zahvaljujući udelu jedne strane agencije . Ostaće upamćen I po tome što je vrlo uspešno prepisao model nazvan “dijamant Merkelove” kada je u pitanju položaj ruku .
-kako nastupaju (pozdravljaju okupljene, prilaze gradjanima, vode konverzaciju); srdačno mahanje rukom , bacanje “petaka”, obavezno grljenje za fotografisanje, gestikulacija rukama ili ne.
– šta govore;
Ovaj poslednji zadatak najčešće najteže pada partijskim liderima jer se dešava da ih u zavisnosti od slučaja do slučaja, masa ponese pa ponekad izgovaraju i ono što nigde nije napisano.
Politički lideri trebalo bi da se uklapaju I korespondiraju sa predizbornim sloganom. Partija I njeno delovanje koliko treba da bude prepoznata kroz lidera mora biti prepoznata I kroz slogan koji taj lider nedvosmisleno koristi u svojim obraćanjima.
Gradjanima su male tajne velikih majstora advertajzinga često nevidljive i u tome i jeste njihov uspeh. Upućeni znaju da uvek pored plana A mora postojati i plan B koji je dobra rezerva ukoliko političar izgovori nešto što nije trebalo reći. Ipak neke rečenice naših političara ostace upamćene:
– Slobodan Milošević – „Niko ne sme da vas bije", „Volim i ja vas", „A sada svi na svoje radne zadatke", „Moj sin Marko je zarađivao za život noseći gajbe"
– Dragan Đilas (Miloševiću) – „Podnesite ostavku"
– Vuk Drašković – „Svi, svi, svi!", „Juriš” “Ne mešajte žabe i babe”
– Zoran Đinđić – „Ako moraš da progutaš žabu, nemoj mnogo da je gledaš, već je progutaj, a ako moraš da progutaš nekoliko žaba, progutaj prvo najveću", „Kome je do poštenja, neka ide u crkvu, neka se ne bavi politikom"
– Boris Tadić – „Ima, bre, da ih pobedimo"
– Mlađan Dinkić – „Svetska ekonomska kriza će zaobići Srbiju, koja neće osetiti negativne efekte"
– Milan Milutinović – „Prema oceni OEBS-a, opozicija je dobila većinu, međutim, kad se pogleda pažljivije spisak tih opština, malo su tu pobrkani lončići"
– Kori Udovički (penzionerima) – „Ako nemate novca da platite račune, prodajte stanove"
– Čedomir Jovanović – „Možda su mi ruke prljave, ali mi je zato savest čista"
– Vojislav Koštunica – „Nisam bio obavešten"
-Velimir Ilić – „Ljudi, mnogo kradete, da kraduckate pomalo, pa da vas tolerišemo", „Pušite mi k…. vi sa Studija B i Nebojša Čović sa vama", „Moje obezbeđenje nije napalo novinara, već lika koga su hvatali sa spuštenim gaćama među ovcama", „Zar je greh ovakvog huligana lišiti života"
– Vojislav Šešelj – „Zapadne granice velike Srbije su Karlobag – Karlovac – Ogulin – Virovitica", „Vi svi pripadnici sekretarijata Haškog tribunala možete samo da prihvatite da mi popušite k…."
-Aleksandar Vučić – „Dobro, tada sam bio u drugačijoj političkoj partiji, ali oduvek sam mislio da je postojao zločin u Srebrenici i da to niko živ ne može opravdati"
– Nenad Čanak – „Još li jednom taknete narodnu volju, narod će vam suditi, i otići ćemo odavde, na Dedinje, izvaditi đubre iz bunkera, i ovde ćemo ga obesiti, evo ovde će da visi!"
– Milutin Mrkonjić – „Završićemo pre roka!"
-Mirko Marjanović – „Lepše se živelo u vreme kad su bile sankcije"
-Mira Marković – „Ja i moja deca jedva smo čekali da istekne mandat mom mužu"
– Tomislav Nikolić – „Ako ovih dana budete sreli Zorana Đinđića, recite mu da je i Tito pre smrti imao problema sa nogom", „Nisam završio fakultet jer nije valjao zakon o univerzitetu"
Neke od ovih rečenica nisu pohvalne i nisu za ponos, a ostaje da vidimo šta će nam to govoriti u narednom periodu. Ove rečenice pamte Srbi, ali niko od naših političara nije imao rečenicu za svet., rečenicu koja je prosta, jednostavna, ljudska i zauvek upamćena kao što je – „Ja imam san“ Martin Luter King.
Ako se već osvrćemo na uspešne rečenice i slogane na nivou Republike u prošlosti su zabeleženi -Izborni slogani stranaka 1990–1997:

1990

SPS: "Sa nama nema neizvesnosti"
DS: "Vreme je, prelomite pametno"
SPO: "Snaga, pobeda, obnova"; "Sutra počinje odmah"

1992

SPS: "Srbija se saginjati neće"
SRS: "Gde su srpske zemlje tu su srpski radikali"; televizijski spot SRS-a za izbore 1992. godine bila je pesma "Marš na Drinu"
DS: "Vratiti osmeh Srbiji"; "Možemo, hoćemo bolje"
SPO: "Sa nama nema sankcija"
GSS: "Pobedimo u miru, građanska svest, građanska savest"

1993

SPS: "Tako treba"; "Kad bolje razmislimo, svi smo mi pomalo socijalisti"
SRS: "Mi se nismo promenili"; "Mi dolazimo"
DS: "Pošteno"
DSS: "Zrelo je"
Depos: "Ima šanse, ima, ima"; "Depos daje reč"; "Glas nade"; "Da živimo kao sav normalan svet"; "I ovo je Srbija"

1996

SPS: "Idemo dalje"
SRS: "Vreme je"; "Izaberimo najbolje"
JUL: "Lepo, lepše, levo"; "Glasaj za sebe"; "JUL je kul"; "Kevo, ja ću levo"
ND: "Evo ruke"; "Zbogom oružje"; "Da ne bere onaj koji ne sadi"
DSS: "Verni vama, verni istini, verni sebi"
Koalicija "Zajedno": "Zajedno"

1997

SPS: "Što jes jes, najbolji je SPS"; "Za Srbiju"; "Promene"; "Za bolji život, budućnost Srbije"
JUL: "Jedinstvo različitosti"
ND: "Za Srbiju u plusu"; "Za Srbiju na Zapadu"; "Srbiju Srbijancima"; "Selo bez poreza do kraja veka"
SPO: "Srbijo izađi"; "Sve za Srbiju"; "Ljubav, vera, nada"
SRS: "Mi dolazimo"

Antiizborna kampanja bojkotaša:

DS: "Budi hrabar reci dosta"; "Ajmo, ajde svi u bojkot"; "Bojkotujmo ove da dobijemo nove"
DSS: "Bojkot moj izbor"; "Znam za jadac"
GSS: "Nepošteni izbori lopovska vlast"
DHSS: "Ujedinjeni na izborima, ujedinjeni u bojkotu"

2000

SPS: "Obnova, razvoj, reforma"; "Idemo dalje, u nove pobede"; "Uvek kad vam treba mi smo tu"; "Ugovor s narodom"
JUL: "Istina"; "Reforme"
SRS: "Mudrost, hrabrost, poverenje, pamet, znanje, poštenje"; "Danas Zemun, sutra Srbija"; "Mi dolazimo – SRS"; "Radikali, snaga naroda"; "Svoj na svome"; "Uvek uz svoj narod"
SPO: "Vojislav Mihailović, naš čovek"; "Vojislav Mihailović, čovek pomirenja"
DOS: "Jedinstvo, pobeda, promene"; "Lična skromnost i poštenje"; "Briga za državu i naciju"; "Vojislav Koštunica, čovek iz komšiluka"
Otpor: "Narod je otpor"; "Otpor, jer volim Srbiju"; "Širi se"; "Gotov je"; "Otpor do pobede"; "Nas je više"
GSS: "Složno"
Savez za promene: "Naša obaveza bolja Srbija"
…..itd.
Ko još u Srbiji sanja? Ko je spreman na ličnu žrtvu I sl nikad nećete saznati iz slogana ili rečenica koje političari izgovaraju. Pa kome da verujete , kao večito pitanje neraskidivo je u Srbiji vezano za – Koliko ste spremni još godina da poklonite?Kockarskim žargonom rečeno: Na izborima nema limita u ulozima, ali ima hendikepa . A što bi rekao Djordje Balašević: “Karta je kurva, izvinte me što psujem…”
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.