„Humanost za vernost“

imagePreduzeće „Vidrak“ uz pomoć donacije Elizabet Nikolić pokreće akciju pod nazivom „Humanost za vernost“ koja za cilj ima sterilizaciju vlasničkih pasa . U ovom preduzeću koje u svojoj nadležnosti ima azil za pse procenjuju da će oko 50 pasa moći da bude obuhvaćeno akcijom.

Elizabet Nikolić u više navrata do sada pomagala je rad azila za pse i nakon donacije za krov ovoga puta odlučila se za donaciju u akciji sterilizacije pasa. „ Moje učešće će biti takvo da ću finansirati dvadeset sterilizacija. Na ovaj korak sam se odlučila sledeći lično iskustvo jer sam udomila jednu kerušu za koju se pokazalo da je skotna pa sam dobila još četiri šteneta , nakon toga sam dobila još nekoliko i ja zaista nemam više kapaciteta za smeštaj tog broja pasa . Sterilizacija je human način u odnosu sa životinjama“, rekla je Nikolić.
Pored nje sredstva će za sterilizaciju deset pasa izdvojiti i Tomislav Simeunović koji smatra da se na ovaj način može pomoći vlasnicima koji nemaju prostor za smeštaj više pasa , a ni sredstava za sterilizaciju. „ Mi se nadao da će akcija obuhvatiti oko 50 pasa jer i Vidrak će izdvojiti odredjena sredstva , a veterinrska ordinacija „Ana vet „ takodje sterilizaciju nekoliko pasa uraditi bez naplate. Broj na koji gradjani mogu da se jave je 065/2240736 i ja se nadam da će se još donatora uključiti , a mi ćemo razgovrati sa svim veterinarskim stanicama da se i one uključe. Mi u azilu sterilišemo pse lutalice , ali je problem sa vlasničkim psima jer ljudi obično nemaju 4000 dinara koliko u proseku košta sterilizacija“, rekao Je Djordje Milanović direktor „Vidraka“ .
Da sterilizacija donosi mnogo dobra našem gradu potvrdila je i Ana Jolović koja je u Vidraku upravo zadužena za zoohigijenu . „ Mi u prihvatilištu dobijamo ili pronalazimo i pokupimo kuce sa štencima. To su 99% vlasnički psi jer su u kutijama , neko ih je stavio u kutije i ostavio. Ova akcija je preventiva da iše ne bude tih kutija i odbačenih pasa“, rekla je Jolović.
U azilu trenutno ima 190 pasa koji nakon sterilizacije dobijaju markicu i ukoliko nisu opasni budu vraćeni na ulicu. Po proceni „Vidraka“ u Valjevu ima oko 5000 vlasničkih pasa dok je broj pasa lutalica izmedju 300 i 400 pasa.

image Ana Pantelić vlasnica veterinarske ambulante „Ana-Vet“ je rekla da će akcija sterilizacije početi u januaru . „ Imamo problem sa vlasničkim psima čije se neželjeno potomstvo nadje na kraju na ulici. U 2014 i 2015 godini uradili smo sterilizaciju oko 300 pasa u Valjevu“, rekla je Pantelićeva.
„Vidrak“ će i ove godine izdvojiti oko 10 miliona dinara za plaćanje odšteta od ujeda pasa lutalica , a grad Valjevo još dodatna 4 miliona dinara. „ Ja Va garantujem da 40% tih ujeda jesu ujedi vlasničkih pasa . Sad imamo situaciju da nas je Lovačko društvo tužilo da su psi lutalice usmrtile jednu srnu. Mi od grada dobijamo 5 ,5 miliona za azil, ali mi obezbedjujemo hranu, plate za zaposlene, staranje o azilu , sredstva za sterilizaciju.Ti iznosi daleko prevazilaze tih 5,5 miliona i zato i tražimo sposnzore. Sada ćemo nabaviti kamion za prevoz leševa uginulih životinja i biće uradjena hladnjača gde će oni privremeno biti smešteni . Razmišlja se o lokaciji deponije jer takav objekat ne sme po propisima biti u blizini azila za pse“, objasnio je direktor Milanović.
Grad ima svakodnevne prijave ujeda pasa , a Saša Ivanović načenik inspekcijskih poslova potvrdjuje da zloupotrebe postoje. „ Imali smo sad prijavu da je pas ujeo poštara koji je bio na službenoj dužnosti. Nemam sve potpune informacije , ali da kažem da smo saznali da je vlasnica tog psa u pitanju je kavkavski ovčar u medjuvremenu sklonila psa koji verovatno nije ni čipovan ni registrovan. A sudovi traže sve argumente da bi postupak sproveli do kraja i kad nemate materijalni dokaz imate konkretan problem na sudu. Imamo veliki broj prijava da su psi lutalice nanele veliku štetu pretežno domaćim životinjama pretežno ovcama . Svi su prijavili ovce od 70 do 80 kilograma i mislim da će kod tih šteta najpte kod nabavke hladnjače biti nabavljena i vaga pa da možemo da izmerimo koja je prava šteta i tada će sume novca koje odlaze na odštete biti daleko manje“, rekao je Ivanović .
Podaci govore da prevoz sa spaljivanjem krupnije životinje u proseku košta do petsto evra.Nabavkom hladnjače troškovi će biti smanjeni.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.