DS protiv siromašenja lokalnih samouprava

imageU razgovoru sa predstavnicima DS-a, gradjani Valjeva iskazali su veliko nezadovoljstvo životom , radom državnog vrha dok su im nameti prema državi sve veći i veći.Demokrate smatraju da se ne sme dozvoliti usvajanje novog nacrta Zakona koji siromaši lokalni samouprave.

Predsednik GO DS-a Duško Rakić je na konferencviji za novinare rekao da je očito da republička vlast nema ni znanaj ni sposobnosti poboljša život gradjana. " Oni restriktivnim merama pokušavaju da kazne gradjane i sav teret funkcionisanja države prebacuje na gradjane. Jedan u nizu takvih odluka je predlog nacrta Zakona o finansiranju lokalnih samouprava. Zakon je ušao u javnu raspravu , a po njemu svi će biti gubitnici i lokalna samouprava i gradjani. Ova vlast povećavajući namete ćime dovodi lokalnu samoupravo u situaciju da ne može da funkcioniše. DS je protiv tog predloga Zakona , da ljudi koji su to uradili nisu sposobni da nadju način i rešenje za finansije zemlje i zato smatramo da njega treba povući iz procedure ", rekao je Rakić.
Usvajanje zakona traži se po hitnom postupku kako bi se sve moglo primeniti za 2017. godinu , a sve u vezi sa trogodišnjim aranžmanom sa MMF-om, podsedtile su demokarte . Milena Jovanović predsednica resornog saveta za budžet i finansije podsetila je na istoj konferenciji koje su to sve mer ekojima je država pribegavala u proteklom periodu. " Najpre povećan je PDV sa 18 na 20% , plaćali smo solidarni porez na zarade sa čijim su prestankom važenja plate smanjene za 10%. Smanjene su penzije , uvedena akciza na električnu energiju, doneta je odluka o povećanju akciza na gorivo i alkoholna pića od Nove godine. Selektivno se isplaćuje pomoć pojedim grupama gradjana . Nije loše da naši gradjani ponesu koji dinar kući više , ali je loše što se medju gradjanima pravi razlika", rekla je Jovanovićeva koja tvrdi da je sve jasnije da VLada počinje da pravi razliku na bitnije i manje bitne vršioce javnih funkcija. Primer za to je neispunjenje obećanja o uvodjenju platnih razreda. Situacija se dodatno pogoršava uvodjenjem noih nameta za lokalne samouprave. " Nenamenski transfer koji je prema postojećem zakonu iznosio 1,7 % BDP ovim nacrtom iznosi 1,48%BDP odnosno prihod lokalnim samoupravama se po ovoj meri smanjuje za 13 %. Porezi na zarade koji su do sada iznosili 80% u korist lokalnih samouprava smanjuju se na 50% što znači smanjenje ukupnih prihoda lokalnih samouprava za 37%.Lokalne takse za držanje motornih vozila prelaze sa lokalnog u republički budžet , ukidaju se takse na korišćenje javnih dobara, komunalne takse na firmu i naknada za zaštitu životne sredine se integrišu u porez na imovinu. Namenski transferi takodje su veoma diskutabilni", tvrdi Jovanovićeva.
Demokrate smatraju da se iz svakog pomenutog poteza Vlade vidi neutemeljenost u radu i nebriga za razvoj lokalnih samouprava i samim tim život gradjana u njima . " Da je ovaj zakon postojao u ovoj godini , Valjevu bi nenamenski transfer bio manji za 51 milion , porezi na zarade bi bili manji za 349 miliona, komunalna taksa za držanje motornih vozila bi umanjila lokalne prihode za 45 miliona . Dakle Valjevo bi u ovom slučaju ostalo bez 445 miliona dinara", navela je primer JOvanovićeva.
Demokrate su danas pre svega poručile da se usvajanje ovog zakona ne sme dozvoliti .

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.